Belföld

2011.08.18. 05:54

Titkos társasági tagságukról is vallaniuk kell a kormánytisztviselőknek

Tagság titkos társaságban - egyebek mellett ez a rovat is megtalálható az egyes központi államigazgatási szervek személyügyi nyilvántartási és integrált emberierőforrás-gazdálkodási rendszeréről szóló kormányrendelet mellékleteként közzétett önéletrajzmintában, amely alapján a kormánytisztviselőknek hamarosan új önéletrajzot kell benyújtaniuk - írta Népszabadság csütörtökön.

MTI

A lap megjegyzi: a titkos társasági tagságra vonatkozó kérdés csak "opcionálisan kitöltendő", amit lábjegyzetben - igaz, meglehetősen apró betűkkel - feltüntettek az űrlap készítői.
Az érintettek ugyanakkor nem értik, miért van szükség újabb önéletrajzra, hiszen a közszolgálatban foglalkoztatottaknak a felvétel előtt eddig is be kellett nyújtaniuk ezt a dokumentumot, és a munkáltatóra tartozó esetleges változásokat - ilyen lehet valamilyen új végzettség megszerzése vagy akár a költözés is - a személyi anyagban mindig átvezetik. 

A nyomtatvány kitöltését többen felesleges időrablásnak tekintik, a Népszabadság forrásai szerint ráadásul most olyan adatokat is meg kell adni, amelyekre a munkaadónak a szigorúbb kötöttségekkel járó közszolgálati jogviszony keretében sincs szüksége. Így kötelező például válaszolni arra, a kormánytisztviselő rendelkezik-e saját elektronikus levelezési címmel, illetve honlappal.

Arról viszont az „opcionálisan kitöltendő” részben lehet nyilatkozni, hogy a közszolgának van-e érdekeltsége gazdasági társaságban, holott az korántsem magánügy, főleg ha a cég állami megrendelésre dolgozik - írta a lap, hozzátéve: a foglalkoztató szempontjából releváns információ az is, hogy a beosztottja milyen közigazgatási szakmai szervezetekben visel tisztséget, van-e érvényes tanulmányi szerződése, s folyik-e ellene fegyelmi eljárás, ám ezekre a kérdésekre is önkéntes a válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!