Belföld

2011.08.02. 14:41

Több mint 860 országgyűlési határozatot helyeznek hatályon kívül

Összesen 865 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését, illetve visszavonását kezdeményezte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

MTI

Az egyes országgyűlési határozatok deregulációs célú felülvizsgálatáról szóló, a parlamentnek kedden benyújtott határozati javaslat tartalmát még július közepén hagyta jóvá a kabinet; a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár akkor azt mondta az MTI-nek, az eljárásokat akadályozó, avítt joganyagokról van szó.
   
Az indítvány indoklása utal arra, hogy 2011. január 1-jén hatályba lépett az új jogalkotásról szóló törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló külön jogszabály, amelyek kötelezővé teszik a jogszabályok hatásainak utólagos elemzését is, a január elsejét megelőző időszakban kihirdetett jogszabályok felülvizsgálata azonban a közigazgatás megújítását célzó Magyary Program részeként külön
deregulációs program indítását tette szükségessé.
   
A deregulációs felülvizsgálat első üteme az országgyűlési határozatokra terjedt ki, időkerete a jelenlegi Országgyűlés megalakulása — 2010. május 14. — előtti időszakra szorítkozott, mert a jelenlegi ciklus programszerű felülvizsgálata még idő előtti lenne - olvasható a Navracsics Tibor által jegyzett javaslat indoklásában, amelyből kiderül, hogy a deregulálás érintett többek között bizonyos nemzetközi szerződéseket, kormánybeszámolókat és jelentéseket, továbbá terveket, feladatokat előíró, rendszerint a kormányt kötelező döntéseket, amelyek végrehajtása már megtörtént, vagy az új kormányprogrammal nem egyeztethetők össze, aktualitását veszítették, okafogyottá váltak.
   
A javaslat az 1990. május 2-a előtti valamennyi országgyűlési határozat – ideértve az Országgyűlés belső működését érintő döntéseket is – hatályon kívül helyezésére, visszavonására tesz indítványt. (A dátum az új alaptörvényből fakad; a Nemzeti Hitvallás rögzíti: "Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének.) E 171 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezése, visszavonása nem érinti a hatályon kívül helyezést, visszavonást megelőzően keletkeztetett, megszüntetett vagy módosított jogokat és kötelezettségeket.
   
A deregulációs felülvizsgálattal érintett országgyűlési határozatok számos esetben nem tartalmaznak a hatályba léptetésről szóló klauzulát, ezért a javaslat ezekre az esetekre a "visszavonja" formulát alkalmazza azzal, hogy a visszavonás e határozat hatályba lépésével történik meg.
   
Az indítvány 694 országgyűlési határozat deregulálására tesz javaslatot cím szerint, melyhez hozzáadódik valamennyi, az 1990. május 2. előtti időszakból még hatályban lévő 171, így összesen 865 parlamenti határozat hatályon kívül helyezését, visszavonását célozza a javaslat - összegezhető az előterjesztés hatása számokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!