Belföld

2011.08.22. 09:30

Tovább fogy a magyar

Mintegy 24 ezer 500-szal csökkent a népességszám Magyarországon 2011 első félévében - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint idén az első félévben 41 ezer 586 gyermek született, 8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a halálozások száma 66 ezer 34 volt, ami 1,6 százalékos emelkedést jelent a 2010. január-júniusi időszakhoz képest.
   
A természetes fogyás 24 ezer 448 fő volt, 4 ezer 663-mal több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 968 ezer volt - tették hozzá.
   
A születésszám összességében 8 százalékkal csökkent, ez 3 ezer 592 újszülöttel kevesebbet jelentett, mint egy évvel korábban - közölték.
   
A születések számának csökkenése - több mint 10 százalékos visszaesés - a legjelentősebb Közép- és Nyugat-Dunántúlon volt, a legkisebb, 4,4 százalékos csökkenés pedig Észak-Magyarországon. A halálozások száma négy régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon 4,4, illetve 3,4 százalékkal, három régióban viszont kismértékben elmaradt az előző évitől - fűzték hozzá.
   
A természetes fogyás az ország valamennyi régiójában meghaladta az egy évvel korábbit, ennek mértéke Közép-Magyarországon volt a legnagyobb, Észak-Magyarországon pedig a legkisebb.
   
A vizsgált időszakban 14 ezer 440 házasságkötést regisztráltak, 193-al kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.
   
A házasságkötések száma Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon kismértékben emelkedett, a többi régióban viszont csökkent, a legjelentősebb, 6,4 százalékos visszaesés Észak-Alföldön volt - olvasható a KSH közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!