Belföld

2011.09.19. 10:31

Államadósság: bizottság vizsgálhatja a jogi felelősség kérdését

Parlamenti albizottság vizsgálhatja, hogy a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés miatt megállapítható-e jogi felelősség.

MTI

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága az erről szóló döntést hétfői ülésén hozta meg 19 igen, 3 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett.
   
Az albizottság - amelynek november 15-ig kell javaslattervezetet terjesztenie a főbizottság elé - kilenc tagból áll majd, akik közül ötöt a Fidesz, egyet-egyet az MSZP, a Jobbik és az LMP delegál, továbbá tagja lesz a testületnek egy független parlamenti képviselő is. Az utóbbi tag automatikusan Pősze Lajos lesz, mivel ő az egyedüli független tagja az alkotmányügyi bizottságnak. Az albizottság elnökét a Fidesz adja, ahogyan az egyik alelnököt is, míg a másikat a szocialisták jelölik, aki azonos lesz az egy MSZP-delegálttal. Az alkotmányügyi bizottság elnökének, a KDNP-s Salamon Lászlónak az eredeti indítványa szerint csak egy - fideszes - alelnöke lett volna az albizottságnak, az MSZP-s Lamperth Mónika azonban ezt kifogásolta, az elnök pedig erre reagálva módosított kezdeményezésén, és két alelnökre - akik közül az egyik MSZP-s képviselő - tett javaslatot.
   
A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságnak - amelynek munkájában az MSZP és az LMP nem vett részt - a tevékenységéről szóló július végi jelentés szerint lehetetlen, hogy "miközben az egész ország viseli az eladósodottság következményeit, pont azok mentesüljenek ezek alól, akik ezt a helyzetet okozták. Akik ezt a bűnt elkövették Magyarországgal szemben, felelőséggel tartoznak: a politikai felelősséget a választók a 2010-es parlamenti választáson már megállapították", az albizottság azonban "az elkövetett bűn súlya miatt" felkérte az Országgyűlés alkotmányügyi, valamint számvevőszéki és költségvetési bizottságát, vizsgálja meg a jogi felelősség megállapításának lehetőségét. (A költségvetési bizottság múlt hétfőn nem tárgyalta a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság jelentését, amit a fideszes Szijjártó Péter akkor azzal indokolt, hogy a jelentést az alkotmányügyi bizottság által létrehozandó albizottság tárgyalja majd.)
   
Az alkotmányügyi bizottság hétfői döntése értelmében a testület albizottsága az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság megkeresésében foglaltakat fogja megvizsgálni, és javaslattételi tervezetet dolgoz ki.
   
A frakcióknak péntekig kell megnevezniük az albizottságba javasolt tagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!