Belföld

2011.09.27. 14:30

Éger: csődbe jutott az egészségügy

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügyi ágazat már nem csődközeli helyzetben, hanem csődben van; Éger István, a MOK elnöke kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, amennyiben ezen nem változtatnak, az orvosi karnak egyetlen üzenete lehet Magyarország számára: "nincs tovább".

MTI

A kamara "segélykiáltását" a MOK szombaton újonnan megalakult küldöttközgyűlése is támogatta - idézte fel Éger István. Emellett megerősítették, hogy a köztestület továbbra is támogatja a rezidensek "Élhető magyar egészségügyért" mozgalmát, amelynek keretében felmondólevelüket letétbe helyezik, hogy ily módon gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra. Továbbá kiállnak azok mellett a kollégák mellett, akik a saját és betegeik biztonsága érdekében nem vállalnak túlmunkát - tette hozzá.

Éger István kiemelte: az egészségügyi dolgozók túlterhelése olyan mértékű, hogy egyre több a hiba, növekszik a peres ügyek száma, erre pedig az intézmények sem emberileg, sem anyagilag nincsenek felkészülve. Emellett a kórházak adósságállománya exponenciálisan nő, egyre nagyobb a munkaerőhiány, a betegek számára lassan kérdéses, hogy az intézményekben kapnak-e egyáltalán ellátást, és azt milyen színvonalon teljesítik.

A MOK elnöke emlékeztetett, arra, hogy tavaly decemberben is leszögezték: "a gyógyítást jelenleg sújtó körülmények közepette nem tudunk felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért".

Éger István beszélt továbbá arról, hogy a múlt héten négyszemközti megbeszélést folytatott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, mert - mint mondta - a pénzügyi tárca az egészségügyön is rajta tartja a kezét, de korábban úgy érezték: a tárca vezetője nincs kellően informálva az egészségügy helyzetéről. A miniszter a beszélgetés során azt mondta: tisztában van azzal, hogy az ágazatban sürgős bérrendezésre lenne szükség, de ez csak az ország gazdasági helyzetének függvényében, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által tervezett szerkezetátalakítás mentén lesz majd csak megvalósítható – idézte a miniszter szavait Éger István.

A MOK elnöke a keddi sajtótájékoztatóján egy múlt héten megjelent cikkre is reagált, amely a kamara "antidemokratikusságáról" írt. Ennek kapcsán kifejtette: a kamara szombati küldöttközgyűlésén 122 módosító pontot szavazott meg nagy többséggel az újjáalakult köztestület. Elfogadták a kamara új alapszabályát, valamint több mint 90 százalékos támogatottság mellett a jövő januártól életbe lépő etikai kódexüket is. A gyűlés békésen, jó hangulatban telt – szögezte le Éger István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!