Belföld

2011.09.06. 11:20

LMP: koncepciós perrel üzen a kormány a civileknek

A győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) elnökének előzetes letartóztatásával és az ellene folyó "koncepciós perrel" Jávor Benedek LMP-s parlamenti képviselő szerint a kormány egyértelmű üzenetet küld a civileknek.

MTI

A politikus kedden Zsák Ferenc TTT-elnököt Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben akarta meglátogatni, de erre nem kapott engedélyt a megyei főügyészségtől.    

Megfelelően nagy gazdasági érdekek jelenléte esetén a kormányzat és az igazságszolgáltatás is aránytalan és súlyos rendelkezéseket kész meghozni, hogy bizonyos gazdasági érdekkörök útjából minden veszélyt elhárítson - fogalmazott az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján.    

Meglátása szerint ez nem kizárólag Zsák Ferenc és a TTT ügye. A kormány az elmúlt egy évben egyértelmű üzeneteket fogalmazott meg a civil szféra felé - mondta a képviselő, példaként hozva a civil szervezetek támogatásának "lefelezését" és jogaik szűkítését. "Zsák Ferenc esete jelzi: amennyiben nem értettek a források kurtításából a civilek (...) úgy megmutatják, hogy másféle módon is tudnak üzenni" - közölte Jávor Benedek.     Megítélése szerint veszélyes folyamat indult el azzal, hogy védhető indok nélkül helyeznek valakit előzetes letartóztatásba. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy letartóztatása előtt Zsák Ferenc együttműködött a hatóságokkal és meg sem próbált elrejtőzni vagy bárkit is megfélemlíteni.    

"Hagyó Miklós vagy Kocsis István esetében az ügyészség szerint nem áll fenn a tanúk befolyásolásának veszélye, mert ők képtelenek erre. Szemben egy kis vidéki civil szervezet elnökével, aki tanúkat képes befolyásolni és a már lefoglalt, számítógépen lévő bizonyítékokat megsemmisíteni is" - jegyezte meg ironikusan.    

Jávor Benedek egyúttal jogellenesnek minősítette, hogy nem engedték őt találkozni a vádlottal, holott szerinte a képviselői jogállásról szóló törvény erre neki lehetőséget ad.    

A TTT az év elején támadta meg a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A szervezet később megállapodást kötött a német céggel, majd Zsák Ferenc kompenzációképpen más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a német gyártól, akik ezt vesztegetési kísérletként értelmezték, és feljelentették. A TTT vezetőjét május 30-án vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, amelyet október 15-ig meghosszabbítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!