Belföld

2011.09.14. 19:37

MSZP: képviselők, állami vezetők ne kérhessék a végtörlesztést!

Az MSZP igazságtalannak tartja a devizahitelek egyösszegű végtörlesztésére vonatkozó kormánypárti javaslatot, ugyanakkor arra az esetre, ha a kormánytöbbség elfogadja azt, a szocialisták kezdeményezik, hogy országgyűlési képviselők és állami vezetők ne élhessenek ezzel a lehetőséggel - ismertette Mestertházy Attila a szocialisták szerdai elnökségi ülése után.

MTI

Beszámolt arról is, hogy az MSZP javaslatot készített a vidéki munkanélküliség csökkentésére, valamint arról, hogy a pártelnökség aljas, politikai szándékú leszámolásnak minősítette a Gyurcsány Ferenccel szembeni eljárást.

Mesterházy Attila a rögzített árfolyamon - svájci frank esetében 180 forinton - történő végtörlesztést célzó javaslatot úgy értékelte: amögött ugyanaz a kormányzati felfogás áll, amely az egykulcsos adó bevezetéséhez vezetett, vagyis a gazdagok támogatásának szándéka. Mint mondta, az egyösszegű törlesztésre képes jómódúak - akik közül a fideszes Kósa Lajost és Rogán Antalt emelte ki - sokat nyerhetnek az elképzeléssel, amely azonban a legnehezebb helyzetben lévő adósoknak nem jelent segítséget.
   
Hozzátette, a szocialista párt ezért azt javasolja, hogy az országgyűlési képviselőket és az állami vezetőket zárják ki a végtörlesztésre jogosultak köréből. Szerinte a Fidesz-KDNP politikusai így demonstrálhatnák, hogy noha kétharmaduknak van adóssága, nem a saját érdekükben javasolták az MSZP álláspontja szerint kizárólag a gazdagoknak megoldást jelentő végtörlesztést.
   
Az MSZP emellett választ vár arra, a kormányoldal tervezi-e, hogy a végtörlesztést a későbbiekben - a leginkább érintett fideszes városvezetők "lobbijának" eredményeként - az eladósodott önkormányzatoknak is lehetővé teszi. Mesterházy Attila szerint ez ugyanis már nemcsak veszélyeztetné, hanem be is döntené az ország pénzügyi rendszerét.
   
A devizahitelek végtörlesztésére vonatkozó javaslattal kapcsolatban kiemelte még, hogy instabilitást okoz, recesszióhoz vezethet, ráadásul ha jogszerűtlennek bizonyul, a bankok visszaperelhetik a veszteségüket, így az államnak, végső soron tehát az embereknek kell majd fizetniük helyettük.
   
Mesterházy Attila kitért arra, kérdést intézett Navracsics Tiborhoz, hogy megtudja, igazak-e azok a sajtóhírek, hogy a közigazgatási és igazságügyi tárca szakvéleménye szerint a végtörlesztési javaslat alkotmányellenes és európai uniós szabályokat sért. Egyszersmind felkérte a miniszterelnök-helyettest, ha született az ügyben tárcaálláspont, korábbi közlésével - mely szerint a minisztérium mindenkinek, így a Fidesz-KDNP-frakciónak is segít szakvéleményekkel - összhangban azt küldje meg neki.

A pártelnök-frakcióvezető hangsúlyozta, választ vár Szász Károlytól, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökétől is, akinél arról érdeklődött, történt-e Lázár János múlt pénteki, a végtörlesztési javaslatról elsőként hír adó bejelentése előtt bennfentes kereskedelem, "volt-e olyan fideszes országgyűlési képviselő vagy állami vezető, aki rendelkezett OTP-részvénycsomaggal és ezt a bejelentés előtt eladta, vagy megbízást adott különböző shortolási ügyletekre".
   
Az MSZP elnöksége emellett elfogadta Harangozó Gábor országgyűlési képviselő javaslatát, amelynek célja, hogy induljon szociális gazdaságfejlesztési program állami eszközökkel. Az elképzelés szerint vidéken helyi termékek értékesítésére építő non-profit vállalkozások, szövetkezetek jönnének létre, csökkentve a munkanélküliséget - közölte Mesterházy Attila. Megjegyezte, hogy a program energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó munkákra is kiterjedne, és annak megvalósulása érdekében határozati javaslatot nyújtanak be a parlamentnek.
   
A pártelnök elmondta, hogy az elnökségi ülésen szóba került Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztése is. Szavai szerint a testület egyhangúlag aljas, politikai szándékú leszámolásnak minősítette a volt miniszterelnök elleni eljárást, és a baloldali politikai közösség elleni támadásként értékel minden olyan ügyet, amelyben szocialista politikusokat "koncepciós per" alá kívánnak vonni, az érintetteket pedig szolidaritásáról biztosítja.

Országvédelmi akcióterv - Aggodalmak Bécsből és Londonból, vita Budapesten

Az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója és londoni piaci elemzők is a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos aggodalmaikat fogalmazták meg, az MSZP és a Fidesz pedig Budapesten folytatott éles vitát a devizában felvett kölcsönök végtörlesztésére vonatkozó elképzelésekről.

Az összes jogi lehetőség kihasználását tanácsolta az osztrák kormánynak a magyarországi devizahitelek végtörlesztéséről szóló magyar kormányzati tervvel szemben Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) kormányzója szerdán a parlament pénzügyi bizottságának ülésén.

Az osztrák jegybankelnök Michael Ikrath néppárti (ÖVP) parlamenti képviselő hozzászólására válaszolva azt mondta: "nagyon bosszantónak" tartja az intézkedéseket, "amelyekhez legutóbb nyúlt Magyarország", és azt tanácsolja az osztrák kormánynak, hogy használjon ki minden jogi lehetőséget.
   
Magyarország azonnali leminősítése nem valószínű a devizahitelesek megsegítésére bejelentett akcióterv hatására, de a befektetők a már elhangzott negatív hitelminősítői kommentárokra is nyilván figyelnek - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.
   
A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - az akcióterv várható hatásairól összeállított átfogó elemzésében közölte, hogy "valamelyest valószínűtlennek" tartják Magyarország azonnali leminősítését a befektetésre már nem ajánlott kategóriába, bizonyos azonban, hogy a negatív hitelminősítői kommentárok ismét ráirányították a befektetők figyelmét a leminősítés kockázatára.
   
Budapesten az MSZP kritizálta a devizahitelek egyösszegű végtörlesztésére vonatkozó kormánypárti javaslatot. Mesterházy Attila elnök a rögzített árfolyamon - svájci frank esetében 180 forinton - történő végtörlesztést célzó javaslatot úgy értékelte: az elképzelés mögött ugyanaz a kormányzati felfogás áll, amely az egykulcsos adó bevezetéséhez vezetett, vagyis a gazdagok támogatásának szándéka. Mint mondta: az egyösszegű törlesztésre képes jómódúak - akik közül a fideszes Kósa Lajost és Rogán Antalt emelte ki - sokat nyerhetnek az elképzeléssel, amely azonban a legnehezebb helyzetben lévő adósoknak nem jelent segítséget.
   
Hozzátette: a szocialista párt azt javasolja, hogy az országgyűlési képviselőket és az állami vezetőket zárják ki a végtörlesztésre jogosultak köréből.
   
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint az MSZP most sem az emberek oldalán áll, és nevetséges módon próbálja gazdagnak bélyegezni a devizahitelek miatt veszélybe kerülő tanárok, mérnökök, szakmunkások családjait. A politikus közleményében hangsúlyozta: a rendkívül kockázatos, családok százezreit nehéz helyzetbe hozó devizahitelezés elterjedéséért a Gyurcsány-korszak MSZP-kormányait és állami intézményeit terheli a felelősség.
   
Lázár János támogathatónak tartja azt a szocialista javaslatot, hogy a 180 forinton történő végtörlesztést az országgyűlési képviselők és állami vezetők ne vehessék igénybe - közölte Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke.
  
 A Fidesz-frakció sajtófőnöke hangsúlyozta: egyenesen sértő az MSZP frakcióvezetőjének az a kijelentése, mely szerint a Fidesz és a KDNP otthonmentő javaslata képviselőik saját érdekeit szem előtt tartva készült volna. "Erről szó sincs! Sőt! Lázár János támogathatónak tartja azt a javaslatot, hogy a 180 forinton történő végtörlesztést az országgyűlési képviselők és állami vezetők ne vehessék igénybe" - mondta Lázár János nevében is nyilatkozva a frakció sajtófőnöke.
   
A svájci frank hitelesek 180 forinton való végtörlesztési lehetőségéről Felcsuti Péternek, a Magyar Bankszövetség korábbi elnökének véleményét közli a csütörtökön megjelenő Magyar Narancs. A bankszakember elmondta: ez azoknak lesz jó, akiknek van pénzük, vagy akik hitelképesek. Egy ilyen lépés arra viszont biztosan jó, hogy a bankok mérlegét tönkretegye, a forintot gyengítse, az ország csődkockázatát megnövelje - tette hozzá. Figyelmeztetett arra is, hogy  az ilyesfajta intézkedéseknek súlyos másodlagos következményei lehetnek, például a befektetői légkör alakulása országhatáron belül és kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!