Belföld

2011.09.06. 14:54

Orbán: 73 százalékra csökkentjük az államadósságot

Lovasberény - A lovasberényi kormányülés helyszínén tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor kedden. "Októberben és novemberben összesen négy százalékponttal, a GDP 77 százalékáról 73-ra csökkenti a kormány az államadósságot" - jelentette be a miniszterelnök. Emelik a játékadót, a dohánytermékek, az alkoholos termékek és a gázolaj jövedéki adóját.

Vas Népe

Négy százalékpontos adósságcsökkentést határozott el a kormány, így 73%-ra csökken a magyar államadósság - jelentette ki a miniszterelnök. A kormányfő elmondta, hogy a következő két hónapban két nagyobb összegű hitel jár le, amelyek helyett nem vesznek fel újabbat. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.


A kormány  felgyorsítja az adó és vámbevétel beszedését. 600 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe - mondta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Idén 40 milliárd forintos többletáfa-bevételt szedhet az adóhatóság - mondta el. A hatékonyabb államigazgatás érdekében: beszerzési stopot vezetnek be az államigazgatásban.

Ezen kívül 50 százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek, 5 százalékkal az alkoholos termékek, 50 százalékkal az aromázott szeszesitalok jövedéki adóját, míg a gázolajét 97 forintról 110 forintra - jelentette be Matolcsy György, hozzáfűzve, hogy ebből összesen 10 milliárdos többletbevételt várnak az év utolsó két hónapjában.
 A százmilliárdos költségvetési lyuk "befoltozásához" további 10 milliárd forintot a nyugdíjrendszer átalakításával állami kézbe került részvények osztalékából fedezne a kormány.


Az idén és jövőre 2 százalékos gazdasági növekedésre számít a kormány. Matolcsy György ezt a kétnapos lovasberényi kormányülést követően mondta, szavai után azonban Orbán Viktor miniszterelnök hozzátette: ez egy óvatos becslés, amivel ő "nincs kibékülve".

Nem érvényesül a felelősséggel arányos tehermegosztás - válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor a devizahitelesek problémáival kapcsolatban. A nagy kérdés, ami előttünk áll, hogy van-e egyébként a kormánynak vagy a parlamentnek lehetősége arra, hogy beleavatkozzon a polgárjogi szerződésekbe - mutatott rá a kormányfő, aki ennek megválaszolásához kis türelmet kért az újságíróktól. A 3 napos frakcióülés végén többet tudhatunk meg - fűzte hozzá.

MSZP: erkölcsileg megbukott az Orbán-kormány

Az MSZP szerint erkölcsileg megbukott az Orbán-kormány; az ellenzéki párt arra szólítja fel a kormányfőt, hogy kérjen bocsánatot hazugságaiért.  Török Zsolt, a párt szóvivője a kormányülés helyszínén, Lovasberényben tartott sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy az Origó a Wikileaks-ről kiszivárgott amerikai diplomáciai táviratok szövegére hivatkozva azt írta, Orbán Viktor kormányfő a 2006-os választások előtt azt mondta diplomatáknak: a kampányban "hagyják figyelmen kívül, amit mondok", illetve "ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok".


A szóvivő azt kérdezte: ezek után hogyan lehet elhinni Orbán Viktornak az egymillió új munkahely létrehozását? Az eddigi ígéreteiket még nem váltották valóra, gyors segítséget ígértek a devizahiteleseknek, és bebizonyosodott, hogy alkalmatlanok arra, amire megválasztották őket - mondta Török Zsolt.
A szóvivő idézte Mesterházy Atilla MSZP-elnök korábbi, a Facebookon feltett kérdését: arra sem kell figyelni, ha az egészségügyben dolgozók béremeléséről, vagy a közbiztonság emeléséről beszélnek? A szóvivő szerint a Lovasberényben zajló kormányülés ezekre a kérdésekre jó választ adhat, mert olyan költségvetés-tervezet kerülhet ezek után az Országgyűlés elé, amelyben számok is vannak, kiderül, hogy milyen területeken akarnak megszorítani.
Arra kérte a szóvivő a kormánytöbbséget, hogy támogassák az MSZP javaslatait a többkulcsos adórendszer bevezetésére, illetve a devizahitelesek és a munkahelyteremtés problémájára reagáló javaslatcsomagjukat.

Jobbik: Újabb sarcok helyett radikális gazdaságpolitikai fordulat szükséges

 A Jobbik szerint költségvetési tűzoltómunka és újabb sarcolási sorozat helyett az államadósság újratárgyalására, többkulcsos adórendszerre és a magyar gazdaság fejlesztésére van szükség. A Jobbik Orbán Viktor miniszterelnök keddi sajtótájékoztatójára  reagálva az MTI-vel azt közölte: a kormány kétnapos ülésén ismét egeret szültek a hegyek. "A miniszterelnöki sajtótájékoztatóból kiderült: a gazdagok kormánya továbbra is elkötelezett a neoliberális gazdaságpolitika könyörtelen végig vitelében" - olvasható közleményükben.
A Jobbik szerint az államadósság erőltetett ütemű visszafizetése helyett azok újratárgyalására van szükség, amelyre számos ország, mint például Görögország, Argentína, Szerbia-Montenegro vagy Lengyelország esete sikeres példát mutatott. "Ehelyett fizetünk a Nemzetközi Valutaalapnak, mint a katonatiszt."
Az ellenzéki párt a többi közt azt is kifogásolta, hogy nem tudta meg a sajtótájékoztatóból, hogyan fog elmúlni a fenyegető vész a devizahiteles válságtól fenyegetett családok feje fölül, "nem tudtuk meg, hogyan fogjuk elkerülni az egészségügy összeomlását, és nem tudtuk meg, mitől fog élénkülni a magyar gazdaság".
A devizahiteles válság megoldatlansága ma már nem csak tragikus társadalmi konfliktusokat vetít előre, hanem a gazdasági növekedés egyik fő korlátjává is vált - fogalmazott a közleményben Hegedűs Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese.
A miniszterelnök kedden, a Lovasberénybe kihelyezett kormányülés utáni sajtótájékoztatóján azokról az intézkedésekről számolt be, amelyek segítségével a kabinet a GDP 77 százalékáról 73-ra csökkenti az államadósságot.

LMP: Orbán Viktor történelmi hibát követett el

Az LMP véleménye szerint Orbán Viktor történelmi hibát követett el, mert a nagy parlamenti többség birtokában, a következő választásoktól távol, lehetősége lett volna annak beismerésére, hogy a "futóhomokra épülő, Matolcsy-féle vudu-gazdaságpolitika összeomlott", de nem ezt tette - reagált a kormányfő keddi bejelentéseire Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján visszautalt Matolcsy György tavalyi szavaira, amelyek szerint három százalék feletti növekedés esetén sikeres lehet a kabinet gazdaságpolitikája. Az LMP-s politikus úgy látta, most már a kormányfő is beismerte, hogy idén nem lesz ekkora mértékű növekedés.
"Amit a miniszterelnök elővezetett a százmilliárdos lyuk betöméséről, az ( ) hasonlóan a tavaly meghirdetett gazdaságpolitikához, illúziókra, hamis, téves feltevésekre épül" - tette hozzá Schiffer András. Egyúttal annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy azért állhatott elő ilyen nagyságú hiány, mert "a Mol-ügylettel a kormány egész egyszerűen ötszázmilliárdot eltőzsdézett".

A lovasberényi Orbán-beszéd előtt a hvg.hu hozzájutott az önkormányzati rendszer átalakításának terveihez - részletek itt!

A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal számol, hogy jövőre 1,7%-kal növekszik a magyar gazdaság - értesült az origo. További részletek itt! 

 

OLDALTÖRÉS: Tárki: a Fidesz a legnépszerűbb a 35 éven aluli pártszimpatizánsok körében

Tárki: a Fidesz a legnépszerűbb a 35 éven aluli pártszimpatizánsok körében

Tárki: a Fidesz a legnépszerűbb a 35 éven aluli pártszimpatizánsok körében

Tárki: a Fidesz a legnépszerűbb a 35 éven aluli pártszimpatizánsok körében

A Tárki Társadalomkutatási Intézet legfrissebb kutatása szerint a 35 év alatti pártszimpátiával rendelkezők körében 56 százalékkal a Fidesz a legnépszerűbb, a második 19 százalékkal a Jobbik, őket követi 14 százalékkal az MSZP, végül pedig 11 százalékkal az LMP zárja a sort.
Az intézet által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: 2011 áprilisa és júniusa között azt vizsgálták, hogy a fiatalok (a 35 év alattiak) pártszimpátiája hogyan függ össze társadalmi összetételükkel és értékrendjükkel. Eszerint a Fidesszel szimpatizáló fiatalok a legelégedettebbek, az MSZP-szimpatizánsok bíznak a legkevésbé az Országgyűlésben, az LMP-szimpatizáns fiatalok bíznak leginkább az emberekben, a Jobbik-szimpatizánsok nem bíznak a rendőrségben és idegenellenesek.
 Kitértek továbbá arra is, hogy a Jobbik szimpatizánsai leginkább abban térnek el a többi párt szavazóitól, hogy gyakrabban használják az internetet, átlagon felüli köztük a középfokú végzettségű kisvárosi férfi, ugyanakkor az átlagnál kevesebben járnak templomba, szavazni viszont elmennek. Az MSZP-vel rokonszenvező fiatalok jellemzően az átlagosnál alacsonyabb iskolázottságúak, és több közöttük a nélkülöző, ellentétben az LMP-szimpatizánsokkal, akik között átlagon felüli arányban vannak az internetet használó, magas iskolai végzettségű, nem nélkülöző budapestiek, közöttük viszont alacsony a biztos szavazók aránya - tették hozzá.
Az LMP szavazói bíznak a leginkább az emberekben, a Jobbik-szavazók kiugró mértékben bizalmatlanok a rendőrség iránt, az országgyűlésben pedig inkább csak a Fidesz-szimpatizánsok bíznak - írta a Tárki.  
Emellett a 35 év alattiak előítéletességét meglévő vagy elképzelt gyerekük barátválasztásának megítélése alapján vizsgálták. A felkínált lehetőségek közül legkevésbé egy kábítószeres vagy egy skinhead (bőrfejű), leginkább pedig egy zsidó gyerekkel való barátkozását támogatnák a megkérdezett fiatalok, ugyanakkor egy roma gyerekkel való barátkozás támogatottsága kisebb, mint egy arab, kínai vagy afrikai gyerekkel való barátkozásé.
Az általános trendtől a Jobbik-szavazók abban térnek el, hogy inkább támogatják gyerekük bőrfejű gyerekkel való barátkozását, ugyanakkor minden más kisebbségi gyerekkel való barátkozást a többiekhez képest kevésbé támogatnak - emelte ki a Tárki.
Mint írták, a fiatalok 30 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarországnak egyetlen menedékkérőt sem szabad befogadnia, és 14 százalékuk azzal, hogy mindenkit be kéne fogadnia.
A Tárki szerint a fenti eredmények alapján nem meglepő, hogy a Jobbik-szavazók 46 százaléka egyetlen menedékkérőt sem, míg az LMP-szimpatizánsoknak 21 százaléka mindenkit befogadna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!