Belföld

2011.09.16. 05:14

Vagyonosodási vizsgálat: tízből kilencen eltitkolnak valamit

Augusztus végéig 833 vagyonosodási vizsgálatot fejezett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), s tízből kilencben eltitkolt adóra bukkantak - írja a Magyar Nemzet a pénteki számában a NAV-ra hivatkozva.

MTI

A hivatal átlagosan 10 millió forint közteher megfizetésére kötelezte az érintetteket.  A NAV-nál a Magyar Nemzet kérdésére elmondták, hogy az ellenőrzöttek kiválasztására kockázatelemzési módszert dolgoztak ki. Az adóhivatal összegyűjtötte az adócsalókra jellemző kritériumokat. Ilyen lehet, ha az adóalany nem készíti el a bevallását, vagy az iratban szereplő adatok lényegesen eltérnek a hatósági nyilvántartásban szereplőktől. Luxusingatlan vásárlása vagy eladása, jelentős banki tranzakciók vagy kiugróan nagy összegű életbiztosítás is felkeltheti az adóhivatal figyelmét. 

Vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság általában olyanoknál indít, akiknél az adócsalás gyanúját felkeltő több kritériumot is talál.  A Magyar Nemzet cikke szerint a hatóság kiemelt érdeklődésére tarthatnak számot a minimálbéres vállalkozók, a rendszeresen magánszemélynek kölcsönzők és az évek óta veszteségesen működő vállalkozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!