Belföld

2011.09.09. 12:45

Vita az önkormányzati rendszer átalakítása körül

Az önkormányzati rendszer átalakítása körül volt a legnagyobb vita a Fidesz és a KDNP szerdán kezdődött háromnapos kihelyezett frakcióülésén; a fővárosi kerületek több polgármestere élesen bírálta a főpolgármester központosítási elképzeléseit.

MTI

Kormánypárti források az MTI-nek azt mondták, hogy ősszel várhatóan még "éles csörték" lesznek ebben a témában. Vitás pont volt, hogy mi maradjon önkormányzati kézben, mit vegyen át az állam, illetve, hogy az oktatási intézmények élére az önkormányzatok vagy az állam nevezze-e ki az iskolaigazgatókat. Végül ez utóbbi megoldás lett a befutó.

A választójogi változásokkal kapcsolatban egyelőre az alapelveket rögzítették, az továbbra is nyitott maradt, hogy a határon túli magyarok milyen formában szavazhatnak majd. Korábban lehetőségként felvetődött az országos listára való voksolás. Kövér László házelnök a Rákóczi Szövetség nyári táborában ugyanakkor arról beszélt, szerencsésebbnek tartaná azt a megoldást, ha a határon túli magyarok független egyéni képviselőkre szavazhatnának.

Rögzítették, hogy a választókerületek határai nem lépik túl a megyehatárokat, megyei jogú városoknál azonban a városok határain átnyúlhatnának.  Az MTI információi szerint a képviselők első nap éjfél utánig tanácskoztak, míg a devizahitelesek megsegítéséről szóló napirend pont megtárgyalása péntek hajnali egyig tartott. Az ülésen elhangzott, hogy igen sűrű lesz az őszi parlamenti menetrend is, lesz olyan alkalom, amikor öt napon át ülésezik majd a Ház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!