Belföld

2011.10.13. 15:31

Baka lett az uniós főbírák elnöke

Baka Andrást választották az Európai Unió Legfelsőbb Bírósági Elnökeinek Hálózata nevű szervezet vezetőjévé - közölte a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön.

MTI

A közlemény szerint Baka András a Szófiában tartott tisztújító gyűlésen a szavazatok elsöprő többségét szerezte meg, így a következő két évben ő láthatja el az elnöki teendőket. A magyar főbíró osztrák kollégáját követi a poszton - tették hozzá.

A szervezet fő feladata - többek között -, hogy elősegítse a legfelsőbb bíróságok közötti szakmai együttműködést, amelynek keretében konferenciákat szervez, csereprogramokat indít, aktívan részt vesz a bírák továbbképzéseiben. Megvitatja a tagállamok legfelsőbb bíróságaival kapcsolatos aktuális kérdéseket. Internetes oldalán elérhetővé teszi a tagállamok anonimizált ítéleteit nemcsak a szakmai, hanem a széles közvélemény számára is.

A párizsi székhelyű szervezetet 2004-ben hozták létre, tagjai az Európai Unió tagállamainak legfelsőbb bírósági elnökei, megfigyelőként részt vesznek benne egyes nem uniós államok, így Horvátország, Norvégia, Liechtenstein főbírói is - írták. 

A szervezet munkájában részt vesz az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága. Költségvetése egyrészt tagdíjakból áll, de működését kiemelkedő jelentőségűnek tartja és támogatja az Európai Bizottság is - olvasható a közleményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!