Belföld

2011.10.20. 05:13

Charles Gati: Magyarországon irányított demokrácia van

Eltérően vélekedtek a magyar demokrácia állapotáról egy bécsi politikai vitaest résztvevői, Charles Gati magyar származású amerikai politológus és Schöpflin György európai parlamenti képviselő (Fidesz-MPSZ).

MTI

Charles Gati az IWM osztrák társadalomtudományi intézet szerda esti rendezvényén kijelentette, Magyarországon járva úgy tapasztalta, hogy a politikailag aktív emberek körében "ismét megjelent a félelem". A Johns Hopkins Egyetem professzora úgy látja, Magyarországon demokrácia van, de ez "irányított demokrácia".

Úgy vélekedett, a közszolgálati televízióban és rádióban semmi olyat sem lehet hallani, ami Orbán Viktort bírálná. Egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a médiatörvény "nem olyan veszélyes, mint az a mentalitás, amely elterjedt a magyar médiában". A közmédiában végrehajtott tömeges létszámleépítés "olyan körülményeket teremtett, hogy azok, akiknek megmaradt az állása, szükségesnek tartják, hogy a kormány nézeteit visszhangozzák" - mondta.

Az ugyancsak politológus végzettségű Schöpflin György szerint a médiatörvény nem jelent veszélyt a demokráciára és alapvetően nem különbözik más európai szabályozásoktól. Az Európai Bizottság - mondta - nem talált komoly problémát, Viviane Reding alapjogi biztos pedig nem is foglalt állást róla. Egy esetben sem indult eljárás olyan cikkek ellen, amelyek kifejezetten a médiahatóságot provokálták - tette hozzá. Magyarországon demokrácia van, a politikai rendszer megfelel a konszenzusos kormányzás követelményeinek, a parlamenti választás szabad volt - mondta. Működik a demokratikus intézményrendszer is, noha "tökéletlen" - mondta. Magyarországon ma "kompenzáló forradalom" zajlik, annak pótlásaként, ami 1989-ben nem történt meg - fogalmazott.

Gati szerint a Fidesz kétharmados többsége "illúzió". Rámutatott, hogy habár a parlamentben a mandátumok kétharmadát szerezte meg a Fidesz, a választásokon csak a szavazatok 52,7 százalékát kapta meg. 1994-ben ezzel szemben az 52,7 százaléknál nagyobb arányban szavaztak a választók a szocialista-liberális koalícióra, mégsem fogadtak el új alkotmányt és médiatörvényt, s "nem állították az országot a feje tetejére" - jelentette ki.

Schöpflin azzal az érvvel kapcsolatban, hogy a kormánypártok a kétharmados parlamenti többséget a választási rendszer sajátosságai miatt érték el, kijelentette: a mindenkori választási rendszer kereteit el kell fogadni. Kijelentette, a Fidesz a társadalom többségének támogatottságát bírja, ezt mutatják a közvélemény-kutatások is. Vitapartnere szavaira válaszolva rámutatott, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció idején is készült alkotmánymódosítás-tervezet, amely az SZDSZ ellenzése miatt lekerült a napirendről. Hozzátette: Magyarország volt az egyetlen a volt szocialista országok közül, amelynek nem volt új alkotmánya.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a Széll Kálmán terv és a Fidesz stratégiája bizonyos mértékig az európai gazdaság növekedésén alapszik. "Ha ez nem következik be, komoly bajban vagyunk" - mondta.

A politikus úgy látja, hogy ha a baloldalnak sikerül meggyengítenie a következő választásokig a Fideszt, az a Jobbik helyzetét fogja megerősíteni, mert a Fidesztől elpártoló szavazók nem szavaznak majd az MSZP-re. Gati pedig a Jobbik esélyeiről úgy vélekedett, nem hiszi, hogy a választók többségének támogatását el tudja nyerni a párt.

Charles Gati úgy látja, Magyarország nemzetközileg elszigetelődött. Bírálta a kormánynak a külföldi kritikákra adott reakcióját. Magyarország úgy rázza le a nemzetközi bírálatokat, mintha egy másik világban élne - vélekedett. "Ez nem vezet jóra, itt komoly probléma lesz" - tette hozzá.

A nemzetközi izoláció a sajtóvisszhangokat tekintve igaz, de nem igaz diplomáciai szempontból - mondta Schöpflin György. Kijelentette: az Európai Parlamentben csak baloldali pártoktól érte kritika a kormányt, a jobbközép pártok részéről nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!