Belföld

2011.10.06. 18:29

Megyei intézmények: nem lesz elbocsátás

Nem jár létszámleépítéssel a megyei önkormányzati intézmények állami kézbe vétele, amely országosan mintegy 740 intézményt érint - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-t.

MTI

A tárca az MTI megkeresésére azt közölte: a KIM és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a meglévő adataik alapján felmérte az átadás által érintett intézményi kört, ennek alapján országosan 739 intézmény lehet érintett, ebből 30 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézmény.
   
A közigazgatási minisztérium hangsúlyozta, hogy még nem született döntés az átadandó intézmények pontos számáról. Rámutattak arra, hogy minden megyében működik bizottság, amelynek feladata az intézményi kör, a feladatellátáshoz kapcsolódó személyi, költségvetési és vagyoni kérdések felmérése.
   
A KIM jelezte, az átadás-átvétellel kapcsolatos intézkedések tekintetében előkészítés alatt áll az a jogszabálycsomag, amely a végrehajtást fogja szabályozni. A megyei irányítású közintézmények sok tízezer embert foglalkoztatnak, akiknek a jövője korábban bizonytalan volt, hiszen nem lehetett tudni, hogy a fenntartó önkormányzat képes lesz-e hosszú távon működtetni az adott intézményt vagy nem - közölték, rögzítve: az intézményekkel együtt a feladatot - beleértve a megyei közgyűlés hivatalaiban ellátott irányítási feladatokat is - ellátó munkatársak is átkerülnek az állami szervekhez, így a feladatátvétel nem jár együtt létszámleépítéssel.
   
Az átadás részleteit rendezni hivatott jogszabályok előkészítése keretében folyamatos a konzultáció a felek között az átadandó intézményi kör, személyi állomány, költségvetési források tekintetében - tudatta a minisztérium.
   
Tájékoztatásuk kitér arra is: a kormány célja, hogy az átveendő intézményi kör működéséből adódó, több évre visszanyúló adósságállományt és az intézmények gazdálkodását konszolidálja. Így elsődleges szempont, hogy a megyei önkormányzatok kiszabadulhatnak az adósságcsapdából és erőiket a településfejlesztésre fordíthatják, a fejlesztési források elosztásáról ugyanis a jövőben a megyei közgyűlések döntenek majd. Ezzel párhuzamosan az állam általi intézményirányítástól és az egységes szakmai irányítástól egyértelműen elvárt eredmény, hogy azonos és magas színvonalú közszolgáltatást biztosítsanak az intézmények az állampolgárok számára - közölte a közigazgatási tárca.
   
A miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy 2012. január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, és azokkal együtt a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel, azaz a bankokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!