Belföld

2011.10.23. 06:28

Minimálisra kell csökkenteni a benzingőzt a töltőállomásoknál

Minimálisra kell csökkenteni a benzingőzt az üzemanyagtöltő állomásokon, a benzingőz-veszteség nem haladhatja meg a kutaknál a forgalom egyszázad százalékát - tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

MTI

A töltőállomásokon a kiszolgáló kútfejet II. osztályú benzingőz-visszanyerő rendszerrel kell felszerelni. Ez úgy működik, hogy a töltés közben, a kocsi tartályából kiszorított benzingőzt visszavezeti a benzinkút tartályába, ahol lecsapódik, majd újra a kútfejbe kerül.
   
Az évi 500 köbméternél többet forgalmazó benzinkutakat - illetve a legalább 100 köbmétert forgalmazókat, amennyiben beépítésre szánt területen vannak - monitoring rendszerrel kell ellátni. Ez jelzi a kútkezelőnek a benzingőz-visszanyerő meghibásodását, és ha 7 napig nem javítják meg, akkor automatikusan letiltja a kútfejet.
   
A kútnál lévő tárolótartályokat is fel kell szerelni olyan berendezéssel, amely lecsapatja a benzingőzt.
   
A benzinkutak üzemeltetőinek az előírások betartása érdekében   kisebb-nagyobb beruházásokat kell végrehajtaniuk. A rendelettervezethez csatolt hatásvizsgálat szerint a monitoring rendszer kiépítése 650-1.750 euróba kerül. A benzingőz-visszanyerő működését elektronikus kijelző tudatja a betérő autósokkal, ennek az ára 90-135 euró. A kút tartályaiba kerülő véggáz-kezelő berendezés ára 5 millió forint. Az előbbi bemérése 13 ezer, az utóbbié 82.500 forintba kerül.
   
A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság eljárási díja alkalmanként 55 ezer forint, a helyszíni kiszállásé pedig alkalmanként 88 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!