Belföld

2011.11.04. 11:54

Beindult az influenzaszezon - Megnyíltak az oltópontok

Országszerte több mint húsz helyen ismét megnyíltak az oltópontok, ahol a jelentkezők térítés ellenében azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást – közölte a vakcinagyártó Sanofi Pasteur magyarországi képviselete pénteken.

MTI

Kiemelték: a hosszan tartó magas lázzal és nem ritkán súlyos szövődményekkel járó influenza ellen "egyedül az időben megszerzett védőoltás jelent hatékony védelmet". Sokaknak viszont nem jut idejük időben kiváltani a receptet, beszerezni az oltóanyagot a patikában, majd beadatni azt a körzeti orvossal.

"Az oltóponthálózat nem a háziorvosok konkurenseként jött létre” – idézték a közleményben a Sanofi Pasteur magyarországi vezetőjének szavait. Labancz László hozzáfűzte: "az oltópont azoknak nyújt megoldást, akik már csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jutna idejük a védőoltás megszerzésére”. A szakember véleménye szerint ha a magyar lakosság kétharmada minden évben megkapná a szezonális védőoltást, az influenzajárvány gyakorlatilag elkerülhető lenne.

Az oltópontok országszerte működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelőkben üzemelnek, ahol orvosi felügyelet mellett az influenza elleni legmodernebb térítéses, mikrotűs vakcinák is elérhetőek. A lakóhelyéhez vagy a munkahelyéhez legközelebbi oltópontot mindenki megtalálhatja az interneten is, a www.oltopont.hu honlapon.

Paller Judit országos tiszti főorvos október végén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Hozzátette: az influenza szempontjából fokozottabban veszélyeztetettek számára különösen fontos az oltás, ezért a félévesnél idősebb krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára az idén is 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre. Az e csoportokba tartozók a háziorvosuknál és a területileg illetékes népegészségügyi szervnél kérhetik a védőoltást.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) álláspontja szerint az influenza elleni védekezés bizonyítottan leghatásosabb módja a védőoltás.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A múlt héten mutatták ki először a vírust ebben az influenzaszezonban

A múlt héten mutatták ki először a vírust ebben az influenzaszezonban

A múlt héten mutatták ki először a vírust ebben az influenzaszezonban

A múlt héten mutatták ki először a vírust ebben az influenzaszezonban


A múlt héten, egy 18 éves beteg szervezetében mutattak ki először  influenzavírus által okozott megbetegedést a vizsgálatok a mostani, 2011/2012-es influenzaszezonban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

Mint írták, a virológiai vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központban egy 18 éves beteg szervezetében az influenza "A" vírusának a jelenlétét mutatták ki; a vírus altípusának meghatározása folyamatban van.

A közlemény szerint influenzaszerű (tehát nem feltétlenül influenzavírus által okozott, de ahhoz hasonló tüneteket mutató) megbetegedések halmozódásáról a 43. héten, vagyis a múlt nem érkezett jelentés. Az október 24. és 30. közötti időszakban az országban 5.800 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 15,6 százaléka 14 éven aluli gyermek, 47,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 27 százaléka 35-59 éves, 10,1 százaléka pedig 60 éven felüli volt.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta: az oltás országszerte megkezdődött; a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes az oltást mielőbb beadatni. Az idén is 1,3 millió vakcina áll térítésmentesen a veszélyeztetett korcsoportok, vagyis a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rendelkezésére, az érintettek a háziorvosuknál kaphatják meg az oltást. Azok, akik nem jogosultak térítésmentesen védőoltásra, az orvosukkal írathatják fel receptre a hazai patikákban kapható vakcinák valamelyikét - olvasható a közleményben.

Paller Judit országos tiszti főorvos október végén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ álláspontja szerint az influenza elleni védekezés bizonyítottan leghatásosabb módja a védőoltás.

Az egyik vakcinagyártó, a Sanofi Pasteur pénteken közölte az MTI-vel, hogy ismét megnyíltak országszerte az oltópontok, ahol a jelentkezők térítés ellenében azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!