Belföld

2011.11.26. 12:36

Mesterházy: mielőbb le kell váltani Matolcsyt

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mielőbbi leváltását sürgette Mesterházy Attila az MSZP választmányának szombati ülése előtt újságíróknak nyilatkozva. Minél előbb "le kell vágni Orbán Viktor jobbkezét" - fogalmazott a szocialista pártelnök-frakcióvezető, arra utalva, hogy a kormányfő korábban a jobbkezének nevezte Matolcsy Györgyöt.

MTI


   
Mesterházy Attila ezt azzal indokolta, hogy a gazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottaknak - Matolcsy György szerint a gazdaság fundamentumai nem indokolják Magyarország leminősítését - "semmi köze a valósághoz". Magyarország nagyon nagy bajban van, ezt mutatja, hogy az ország csődkockázatát jelző CDS-felár csúcsot ért el, és a kormány "sokkal nagyobb gazdasági káoszba vezette az országot, mint amekkora 2008-2009-ben volt" - jelentette ki.
   
Az MSZP-elnök kedvező jelként értékelte, hogy a kabinet tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről. Ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy a kabinetnek minél előbb meg kell állapodnia az IMF-fel, de ehhez hiteles politikusok kellenek. Orbán Viktor és Matolcsy György pedig nem ilyen - mondta.
   
Arra, hogy a Fidesz visszautasította a miniszterelnök bizalmatlansági indítvánnyal történő leváltását sürgető pénteki felvetését, Mesterházy Attila úgy reagált: ettől kezdve a Fidesz-frakció is felelős mindazért, ami történik. Szavai szerint az MSZP már bebizonyította, hogy lehetséges a ciklus közben miniszterelnököt váltani és tovább kormányozni, a fideszes képviselők azonban ehelyett egy "hűbérúr alattvalóiként" viselkednek.
   
Az MSZP-választmány zárt ülésen egyébként Petschnig Mária Zita közgazdász tart előadást az ország gazdasági helyzetéről. Az ülés sajtónyilvános megkezdésekor az Erik, a viking című Monty Python-film egyik, Atlantisz elsüllyedéséről szóló jelenetének levetítésével illusztrálták a hazai állapotokat, mondván, hogy a filmbeli atlantisziakhoz hasonlóan a kormány sem akar tudomást venni a baj nagyságáról.
   
Simon Gábor választmányi elnök bevezetőjében emellett polgári engedetlenségi mozgalom elindítását ajánlotta arra az esetre, ha a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége más jobbikos javaslatok után azt a kezdeményezést is elfogadja, hogy Horthy Miklósról nevezzék el a Bartók Béla utat. Ha kiteszik ezt a táblát, "mi szereljük le" - javasolta.
   
Lévai Katalin, a vasárnapi II. kerületi időközi választás MSZP-s jelöltje arról beszélt: két célja volt az indulással, az egyik: határozott üzenetet küldeni a kormánynak arról, hogy elfogadhatatlan a politikája, a másik, hogy a politikai diskurzus megkerülhetetlen témája legyen a demokratikus ellenzéki erők összefogásának szükségessége. Véleménye szerint e célokat elérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!