Belföld

2011.11.09. 21:23

Szerda éjjel a legfényesebb a Jupiter (fotó)

Az elmúlt tizenkét év óta a legfényesebben tündököl a bolygók királya, Jupiter, amely szerdán éjjel lesz a legragyogóbb - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

MTI

A Jupiter már napnyugta előtt kel és az éjszaka nagy részében látszik, a briliánsként ragyogó égitest a Holdtól jobbra található. Fényessége -2,9 magnitúdó: ez a legnagyobb luminozitása 1999 óta, legközelebb pedig 2023-ban lesz ilyen ragyogó a bolygók királya.

A fényesen tündöklő Jupitert a veszprémi Szent László-templom tornyának keresztje és a Hold között fotózta le Nagy Lajos, íme:
   


A hónap végére a Jupiter átmérője 49,5 ívmásodpercről 47,6 ívmásodpercre csökken. Jövő áprilisig hónapról hónapra haloványabb lesz, és egyre rövidebb ideig lesz látható az égbolton, míg "el nem tünteti" a Nap ragyogása.
   


Szerdán a Jupiter egyik oldalán sorakozik majd a négy legnagyobb holdja, az úgynevezett Galilei-holdak, amelyeket Galileo Galilei olasz csillagász fedezett fel 1610-ben. A holdak "párba állnak" - Io és Európa közelebb helyezkedik a bolygóhoz, míg a Ganimédesz és a Kallisztó távolabb.
   
A magnitúdó skála fordított, azaz minél kisebb a magnitúdó értéke, annál fényesebb az objektum. Szabad szemmel a 6,5 magnitúdónál fényesebb objektumokat lehet látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!