Belföld

2011.11.30. 08:38

Tandíj vagy nem? Vita a felsőoktatásról szóló törvényjavaslatról

Magyar állami ösztöndíjjal, részösztöndíjjal, és önköltséges formában folytathatják a jövőben tanulmányaikat a felsőoktatási hallgatók - mondta Réthelyi Miklós az új felsőoktatási törvényről szóló javaslatot ismertetve szerdán. A Fidesz szerint nem tandíjat vezetnek be, az MSZP szerint viszont éppen erről van szó. Az MSZP a HÖOK-hoz fordul a hallgatók ügyében.

MTI

Az MSZP a HÖOK-hoz fordul a hallgatók ügyében

Az MSZP szakpolitikusa, Kunhalmi Ágnes a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökéhez fordul több, a felsőoktatás átalakítását érintő kérdésben, például a tandíj ügyében. Az MSZP elnökségi tagja szerdán Budapesten azt mondta, a kormány magukra hagyta és megalázó helyzetbe hozza az egyetemistákat.

Kunhalmi Ágnes a felsőoktatásról szóló törvényjavaslat országgyűlési vitája idején tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ágazatot érintő forráselvonást a kormány a hallgatókkal és családjaikkal akarja megfizettetni, egyebek mellett a tandíjon keresztül.
Az ellenzéki politikus arra figyelmeztetett, hogy a forráskivonásnak súlyos társadalmi és gazdaságpolitikai következményei lesznek.
Kunhalmi Ágnes bejelentette, még szerdán levelet küld Nagy Dávidnak, a HÖOK elnökének, hogy megtudja, az érdekképviseletnek mi az álláspontja a fiatalok, a hallgatók jövőjét érintő ügyekben. Rámutatott: a HÖOK-nak törvényben biztosított joga van a hallgatók védelmére és képviseletére, ezáltal pedig a szervezet vezetése felelősséggel is tartozik az érintettek felé.
Elmondta, egyebek mellett arra vár választ Nagy Dávidtól, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén esett-e szó a tandíj bevezetéséről, valamint tudja-e, mit tartalmaznak a hallgatókkal aláírandó szerződésminták.
Kunhalmi Ágnes arra is választ vár, kíván-e lépést tenni a HÖOK annak érdekében, hogy a felvételi tájékoztató részletesebb legyen. Jelezte: a tájékozatóban nem szerepelnek sem a térítési összegek, sem pedig az államilag finanszírozott hallgatókkal szemben meghatározott szerződési feltételek.
Azt hangoztatta, a fiataloknak minden szükséges információt meg kell kapniuk ahhoz, hogy felelős döntést tudjanak hozni a jövőjüket érintő tanulmányokkal kapcsolatban, arról, melyik intézményben tanuljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!