Belföld

2011.12.17. 12:08

Elfogyhat a Balaton?

Az 1970-es évektől kezdve folyamatosan csökken a Balaton vízgyűjtő területének vízhozama. Ha nem teszünk semmit, a következő évtizedekben már a tó elfogyásával kell számolnunk.

Vas Népe

A magát független Balaton-szakértőként megjelölő Fekete Péter  az 1921-től rendelkezésre álló tízéves természetes vízkészlet-változás adatok alapján jutott erre.

A Balaton az első 50 évben átlagosan 685 milliméter/év víztöbblettel, míg az utolsó tíz év víztöbbletének átlaga már csak 280 milliméter/év nagyságú volt. A jövőben átlagosan évente 20 milliméter víztöbblet csökkenéssel kell számolnunk. Mindez a tó 2020-2025-től kezdődő elfogyását valószínűsíti - állítja Fekete Péter, aki arra kérte a Magyar Tudományos Akadémia Környezettudományi Elnöki Bizottságának Felkészülés a Klímaváltozásra Albizottságát, vegye munkaprogramjába a Balaton vízháztartásának felülvizsgálatát - számol be laptársunk a Napló.

Láng István akadémikus, az albizottság elnöke, azt ígérte, foglalkoznak majd Fekete Péter megállapításaival, javaslataival, de ma még nem látja reálisnak azt, hogy más vízgyűjtőből vizet hozzanak a Balatonba.

- Lehet, hogy húsz év múlva ez is szükségszerű lesz, de ezt ma még nem látom - mondta az akadémikus.

 A teljes cikket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!