Belföld

2011.12.06. 18:16

Nagyüzemben gyártják a szaloncukrot

Bár még csak néhány hete jelentek meg a fényes, zizegő papírba csomagolt szaloncukrok a boltok polcain, Keszthelyen már a nyár vége óta nagyüzemben zajlik a fára való édesség készítése. De honnan is ered a tűlevelűre aggatott cukorka?

zaol.hu

Keszthelyi  cukor a fára

Hazánkban évente körülbelül négyezer tonna szaloncukrot értékesítenek, ennek jelentős része Keszthelyen készül - olvasható a keszthelytv.hu-n. A Coco House Kft. évente körülbelül 200 tonna szaloncukrot gyárt és értékesít.
Bár mi még csak most kezdtünk a karácsonyra készülni, az édesipari gyárban már a végéhez közeledik a szaloncukor gyártása, hiszen ennek fő időszaka a nyár. A Balaton-parton is már augusztus elején megkezdték a termelést.
Bár a szaloncukor jellemzően hazánkban ismert - és így tulajdonképpen hungarikumnak tekinthető -, az elmúlt években már egyre nagyobb a kereslet a keszthelyi szaloncukor iránt szomszédos országokban is - igaz, főként a magyarlakta területeken.

Hungarikum, de a franciáké volt az első
 
A szaloncukor őse, a fondantcukorka készítése a XVII. század végén Franciaországban terjedt el először. Az „olvadócukorka” német cukrászmesterek közvetítésével került  Magyarországra a XIX. század első harmadában, s csakhamar nagy népszerűségre tett szert, melyből az évszázadok alatt semmit sem vesztett.
A cukorka ma használatos  neve a német Salonzucker szóból ered, Jókai Mór a maga korában szalonczukkedliként emlegette.
Kezdetben kézzel készült a karácsony édessége, kézzel rojtozták a csomagolópapírt,  kézzel préselték rá az alufóliát, s kézzel csomagolták. A 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő gépek, amelyeket a híres Stühmer csokoládégyár gyártott a Gerbeaud cukrászda számára, de kisebb kézműipari műhelyekben még a II. világháború végén is kézzel végezték a munkát.
Természetesen híres magyar cukrászdák sem maradhattak el a korabeli trendtől, s ők is kirukkoltak a saját szaloncukrukkal, mindenkinek volt legalább egy titkos receptje.1891-ben Hegyesi József "magyar-franczia szakács és vállalkozó" például tizenhétféle szaloncukorreceptet említ könyvében.

Akár mi magunk is készíthetünk fára való édességet. Ide kattintva megtalálja a receptet a zalaihirlap.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!