Belföld

2011.12.15. 09:03

Ügyintézés 21 napon belül: 2014-ig várni kell

Az ügyfelek adminisztrációs terheinek a csökkentéséhez járul hozzá a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, módosított törvény, amelynek több rendelkezése 2012. február 1-jén, míg az általános ügyintézési határidő 30 napról 21 napra való csökkentése 2014. január 1-jén lép hatályba - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

MTI

A tárca tájékoztatása szerint a Magyar Közlönyben szerdán megjelent jogszabály módosította az említett törvényt, változott a polgári perrendtartás, valamint a miniszteri hatósági hatáskörök felülvizsgálatával kapcsolatos, továbbá az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló korábbi törvény is.
   
A módosítások egy része az eljárások gyorsítását szolgálja, a hatóságok a jogszabályban meghatározott ügyekben mérlegelhetik majd a most kötelezően bevonandó szakhatóságok körét - áll a közleményben.
   
Mint írták, új alapokra helyezik az elektronikus ügyintézés szabályait, ennek célja, hogy segítsék az ügyfelek számára kényelmesebb megoldások minél gyorsabb elterjedését, és ezáltal a költségtakarékosabb megoldások alkalmazását is lehetővé tegyék.
   
Az új szabályozás alapján telefonon, az interneten vagy személyesen érdemi "egyablakos" ügyintézésre lesz lehetőség. Egyes kormányablak-funkciókat a hatóságok mellett közigazgatáson kívüli szervezetek is elláthatnak (például akár egyes postahivatalok), így a személyes ügyindítás lehetősége közelebb vihető az állampolgárokhoz.
   
Az új törvény alapján már az is biztosítható lesz, hogy az ügyfélnek ne kelljen sokféle igazolványt magával cipelnie (TAJ-kártya, adóigazgatási jel, személyi igazolvány) az ügyintézéshez.
   
A KIM kiemelte: a hatósági ügyintézés racionalizálási folyamatába illeszkedik a miniszterhez telepített hatósági ügyek felülvizsgálata is. A tárca koordinációja mellett megtörtént a kormányzati struktúra felülvizsgálata, ennek eredményeként a jelenleg minisztereknek címzett hatósági hatáskörök mintegy 40 százaléka szűnik meg vagy kerül át más felügyelet alá. Így például 2012-től a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dönt majd a határátkelőhelyeken előterjesztett, három hónapot meg nem haladó tartózkodásra jogosító vízum iránti eljárásokban.   
   
A módosítás hangsúlyosabb szerepet szán a civil szervezeteknek. A jövőben lehetőséget kapnak a civilek arra, hogy ügyfél jogállást kapjanak bármely jogszabály - tehát akár egy önkormányzati rendelet - esetén is, így például nagyberuházások építési engedélyezése során a környezetvédelmi érdekek érvényre juttatása hatékonyabb lehet.     Emellett a módosítás feljogosítja e szervezeteket a nyilatkozattételre, azaz ezek hatékonyabban tudják kifejteni érdekképviseleti tevékenységüket, a hatósági döntések megalapozottabbak lehetnek, és mégsem fenyeget az ügyek elhúzódásának veszélye - áll a KIM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!