Belföld

2011.12.16. 08:00

Vésztervekkel készülnek a kórházak

Egyes kórházakban már vészforgatókönyvek készülnek arra az esetre, ha januárban aktiválják felmondólevelüket az orvosok, vagy nem vállalnak önként túlmunkát; az ÁNTSZ tájékoztatást kért az intézményektől arról, hogy miként készülnek a rendkívüli helyzetre - írta a Magyar Nemzet pénteken.

MTI

A lapnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy ha szükséges, a kórházak fokozatosan korlátozzák az ellátást: először a kijelölt területen kívülről érkező pácienseket küldik el - természetesen csak akkor, ha nem szorulnak azonnali beavatkozásra -, majd csak a sürgősségi és a daganatos betegeket, valamint a gyermekeket látják el. Ha a munkaerőhelyzet tovább romlik, akár összevont ügyeleti rendszerek működtetésére, illetve arra kényszerülhetnek, hogy a különböző kórházak együttműködve biztosítsák a legszükségesebb ellátást.

A korlátozó intézkedések többségét csak hatósági utasítás vagy jóváhagyás mellett tehetik meg, és Rácz Jenő reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség a korlátozásokra. Elmondta, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatást kért a fekvőbeteg-ellátását végző intézményektől arról, hogy az orvosok akciói miként befolyásolják a működésüket, és miként készülnek a rendkívüli helyzetre.

A lap emlékeztet, hogy jelenleg két akció is zajlik, amelyek célja a bérrendezés kikényszerítése. A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére számos orvos ügyvédi letétbe helyezte felmondólevelét, amelyeket akkor aktiválnának januárban, ha összegyűlik körülbelül 3 ezer, és addig nem sikerül megállapodni a kormánnyal a bérek emeléséről. A másik akcióban a Magyar Orvosok Szövetsége már több mint ezer tagjától gyűjtött be olyan nyilatkozatot, amely szerint januártól nem vállalnak önként túlmunkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!