Belföld

2012.01.26. 06:26

Egyre több a késedelmes hitel

A PSZÁF adatai szerint tavaly október végén már 144.382 lakossági jelzáloghitelesnek volt összesen 983,2 milliárd forintnyi 90 napon túl késedelmes hiteltartozása.

MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint tavaly október végén 144.382 lakossági jelzáloghitelesnek volt 90 napon túl késedelmes hiteltartozása, az 1.246.828 jelzáloghiteles 11,58 százalékának.

A 90 napon túl késedelmes hitelek állománya tavaly október végén 983,2 milliárd forint volt, a teljes 7.475,4 milliárd forintos lakossági jelzáloghitel-állomány 13,2 százaléka - tudta meg az MTI Binder Istvántól, a felügyelet szóvivőjétől. A nem teljesítő állomány és ügyletszám emelkedett az előző időszakhoz képest, tavaly szeptember végén ugyanis a 90 napon túl késedelmes ügyletek száma 143.100, a késedelmes követelések állománya pedig 958,6 milliárd forint volt, míg az NPL ráta (a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya) 11,2, illetve 12,8 százalék.

Sok hiteladósnak már csak az a reménye maradt, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) megvásárolja majd az ingatlanát, és bérlőként benne maradhat.

A NET december közepe óta élő kék számát ez idáig mintegy 3 ezren hívták - tájékoztatta Ternyák Edit, a társaság szóvivője az MTI-t. A hívások hozzávetőleg egynegyede a fővárosból érkezik, Pest megyéből a hívások 15 százalékát indították. A hívások mintegy 7 százaléka érkezik Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, illetve Baranya megyéből, hozzávetőleg 5 százalék pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A többi megyéből az arány nem éri el az 5 százalékot. Elmondta: a kék számon az eszközkezelő munkatársai általános tájékoztatást adnak a törvényben foglalt jogosultsági feltételekről. Azok, akiknek az ingatlanát a hitelező pénzügyi intézmény kényszerértékesítésre jelölte ki, a bankfiókban személyre szabott tájékoztatást is kaphatnak. A NET-programba kerülés első feltétele, hogy a hitelező az ingatlant árverezésre jelölje ki - közölte a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!