Belföld

2012.01.10. 11:29

Eurovíziós Dalfesztivál - Íme a jelöltek!

Megvan a jelöltek listája! Közülük kerül ki az az egy dal, amelyik Magyarországot képviseli majd az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ön szerint melyik legyen az?

Megvan az a 20 dal, amely eséllyel indul, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselje. Vannak közöttük az X-faktor és a Megasztár elnevezésű tehetségkutatókból megismert énekesek, illetve kevésbé ismert előadók is. Volt, aki párt keresett maga mellé, hátha így nagyobb lesz az esélye.

 

Íme a lista!

AFC – Lesz ami lesz,
Bebe & Change – Fans will be friends,
Compact Disco – Sun of our herarts,
Caramel – Vízió,
Gallusz Niki és Vizy Márton – Európa, 1 a szívünk,
... Gyurcsik Tibor – Back in place,
Kállay Saunders András – I love you,
Kökény Attila & Bencsik Tamara – Állítsd meg az időt,
Király Linda & Ben & Viktor – Untried,
Pély Barna & Pál István “Szalonna” & Pál Eszter – Open Your hearts,
Puskás Péter – Csillagok,
Sophistic – Yeah ok,
Tolvai Renáta – Élek a szemedben,
Tóth Gabi – Nem kell végszó,
Dancs Annamari – Feel,
Kiss Gina – Chasing dreams,
Monsoon – Dance,
Fábián Juli & Zoohacker – Like a child,
Heincz Gabi – Learning to let’s go,
Veres Mónika “NIKA” – This love

 "Százhetven pályamű, összesen 202 szerzemény érkezett a december 30-i határidőig a magyar dalversenyre. A kilenc tagú előzsűri előbb ötvenet választott ki közülük, majd húszra szűkült a lista. Az első elődöntő január 28-án, a második február 4-én lesz, a nemzeti döntő február 11-én. Mindhármat élőben, egy showműsor keretében közvetíti az m1" - mondta Rákay Philip, az m1 és az m2 intendánsa, a zsűri egyik tagja a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, mindkét elődöntőből négy dal kerül a nemzeti döntőbe, ezek közül hármat a négytagú zsűri (ebben Rákay mellett Wolf Kati, a tavalyi magyar induló, Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető, valamint Rakonczai Viktor zeneszerző kapott helyet), egyet a közönség választ. A döntő első részében a nézők voksai döntenek arról, mely dal a kerül a végső négybe, majd a zsűri választja ki, melyik dal képviseli Magyarországot május 22. és 26. között az 57. Eurovíziós Dalfesztiválon az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban.

A versenyben maradt dalok húszas listáját Wolf Kati, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi magyar indulója ismertette. Több szám előadója korábbi televíziós tehetségkutató versenyekről ismert, a szerzők között Krajczár Péter három dallal is szerepel. Rákay Philip értékelése szerint kiváló dalok érkeztek a pályázatra, nehéz volt kiválasztani a legjobb húszat. Az elődöntős szerzők, előadók többsége személyesen volt jelen a sajtótájékoztatón.

Idén sikerrel járhatunk?

A Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált. Az idei düsseldorfi versenyen a magyar induló, Wolf Kati a Szerelem, miért múlsz? (What about my dreams?) című dallal a 22. helyen végzett.

A jövő évi, 57. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Azerbajdzsán és a helyi közszolgálati televízió, mert idén egy azeri duó, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával Düsseldorfban.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar zenész először 1994-ben vett részt: Bayer Friderika Dublinban negyedik lett. 1999 és 2004 között nem volt magyar induló, Magyarország 2005-ben a NOX nevezésével "tért vissza" a versenybe. 2006-ban ismét magyar résztvevő nélkül zajlott a megmérettetés, 2007-ben Rúzsa Magdi a 9. helyen végzett, 2008-ban nemzeti döntő keretében Csézy kapott lehetőséget a részvételre, 2009-ben Ádok Zoltán képviselte Magyarországot.

A jövő évi bakui fesztiválon olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a versenyt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi, idén 43 ország képviselői vettek részt. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Forrás: eschungary.hu, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!