Belföld

2012.01.20. 12:49

HÖOK: emeljen keretszámot a kormány

A HÖOK Jog- és Igazgatástudományi Szakmai Szövetség nyilatkozatot adott ki a minap a felsőoktatási keretszámokkal kapcsolatban. Mint írják, a hallgatók képviseletében kérik Magyarország kormányát, hogy emelje meg a 2012/2013 akadémiai évben az osztatlan jogászképzésre vonatkozó államilag finanszírozott keretszámot.

Vas Népe

A 2012. január 5-én közzétett kormány-döntés  - mely a meghirdetett állami ösztöndíjas és állami részösztöndíjas férőhelyek tudományterületenkénti felosztását tartalmazza - értelmében az osztatlan jogászképzésben 2012 szeptemberétől országosan mindössze száz hallgató kezdheti meg államilag finanszírozott képzésben tanulmányait - idézi a HÖK közleménye, mely rámutat: a jogtudományi képzés középtávú szükségletéről szóló 2011-es prognózis szerint évente kb. 1570 fő tudná kielégíteni a társadalmi igényeket, ebből 969 fő csak az állami szféra igényeit – szemben a döntésben szereplő 100 fős létszámmal, ami az államilag finanszírozott jogászképzés férőhelyeinek egy nyolcadára csökkentését jelenti.

„Meggyőződésünk, hogy évi száz végzett jogász még az állam jogászigényét sem képes kielégíteni . Meglátásunk szerint az államilag finanszírozott jogászhallgatói létszám jelentős csökkentése akár azt is eredményezheti, hogy egyes régiókban nem lesz lehetősége a hallgatóknak tandíjmentesen tanulni. Ez pedig a társadalom egy jelentős hányada számára elérhetetlenné teszi a jogtudományi képzéseket”, s ezekben a napokban számos érettségi előtt álló diák és családja áll nehéz döntés előtt - olvasható a közleményben, melyben a HÖk-ös képviselők azt is kifejtik, hogy azt sem tartják elfogadhatónak, hogy csak ilyen későn, a felvételi jelentkezési határidő vége előtt alig másfél hónappal került nyilvánosságra az államilag finanszírozott jogászhallgatói keretszám drasztikus csökkentése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!