Belföld

2012.01.22. 08:04

Ma van a magyar kultúra napja

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból az ország számos településén tartanak megemlékezéseket, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket, színházi előadásokat.

Vas Népe

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Bár az ünnepi programok egy részét, köztük Kölcsey Ferenc szatmárcsekei sírjának megkoszorúzását és a kulturális tárca kitüntetéseinek átadását már korábban megtartották, ma is számos rendezvénnyel emlékeznek az évfordulóra országszerte.
   
A MOM Kulturális Központban Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartanak rendezvényt, amelyen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet, és Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár bemutatja az Országos Közművelődési Koncepciót. A magyar kultúra internetes televíziójának első adását - a MaNDA TV-t Szőcs Géza indítja el.
   
A Marczibányi Téri Művelődési Központban - amely idén ünnepli megnyitásának 40. évfordulóját - ma indul el a jubileumi év programsorozata. Nyitóeseményként Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjét vetítik le.
   
Az ember tragédiája lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban is, ahol éjszakai filmvetítéssel köszöntik a magyar kultúra napját.
   
Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából gyerekeknek szóló sorozatot indít neves meseillusztrátorok közreműködésével a budapesti Örkény Színház. A vasárnap délelőtti első eseményen Mácsai Pál tart felolvasást, az ezt követő illusztrációs játékot Takács Mari és Kun Fruzsina illusztrátor vezeti.
   
Ingyenesen látogatható a magyar kultúra napján a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Néprajzi Múzeum is. Utóbbiban 11 órakor kórushangversennyel várják a közönséget.



A magyar kultúra napja - ünnepségek Vas megyében is: 

Sellyei Gáborné a Magyar Kultúra Lovagja lesz 

A Magyar Kultúra Napjára emlékeztek Körmenden 

Húsz éve tanítják a tehetséggyanús gyerekeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!