Belföld

2012.01.05. 10:57

Minél gyorsabb IMF-megállapodást akar a kormány

A kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak - mondta Fellegi Tamás csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón, a tárca nélküli miniszter kifejtette a kormány határozott szándéka, hogy minél gyorsabb megállapodást érjen el.

MTI

Fellegi Tamás szavaira erősödik a forint


A forint erősödött azt követően, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az IMF-egyeztetésről beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón.
A délelőtt folyamán 324,27 forintos euró jegyzésen elért árfolyam-mélypontról a forint 322 alatti euró jegyzésekre erősödött.
A svájci frank 266 forint feletti árfolyamról 264 közelébe, a dollár 252 forintról 250 forintra, a japán jen 3,2800 forintról 3,2600 forintra gyengült.
Fellegi Tamás egyebek mellett azt mondta, hogy a kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak, ezért határozott szándéka, hogy minél gyorsabb megállapodást érjen el. Azt is elmondta: olyan készenléti hitel elfogadható Magyarország számára, amely rögzíti, hogy van benne elővigyázatossági elem, tehát nem azonnali hitelfelvételt jelent. Megerősítette azt is: a kormány kész bármilyen kérdésben egyeztetni az IMF-fel és az EU-val.

Az IMF igazgatótanácsa január 18-án értékeli Magyarországot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa január 18-án értékeli a magyar gazdaság helyzetét, megvizsgálja a novemberben elvégzett éves felülvizsgálatról és program utáni megfigyelésről készült jelentést, de nem foglalkozik a magyar kormánynak az új elővigyázatossági hitelkeretre vonatkozó kérésével - mondta az IMF budapesti képviselője, Iryna Ivaschenko a Dow Jones hírügynökségnek.

A hírügynökség szerint az értékelés mindenesetre megteremtheti az alapot a tervezett tárgyalásokhoz az új hitelprogramról, amiképp várható, hogy az IMF értékelése körvonalazza majd a nemzetközi pénzintézet aggodalmait a magyar kormány gazdaságpolitikája iránt. Ebből nagyjából az is kiderülhet, milyen feltételeket szab majd az IMF az új programhoz.
Magyar tisztségviselők azt mondták, hogy az igazgatótanács meg fogja vitatni az IMF következő hivatalos látogatását Magyarországra - tette hozzá a Dow Jones.

 

OLDALTÖRÉS: MSZP: IMF-megállapodással elkerülhető az államcsőd










MSZP: IMF-megállapodással elkerülhető az államcsőd


Az MSZP helyes döntésnek tartja, hogy a kormány Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter bejelentése szerint minél gyorsabban meg akar állapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az ellenzéki párt szerint az egyezségnek keserves következményei lesznek, de elkerülhetővé válik az államcsőd.

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón az IMF-fel tárgyaló magyar delegáció vezetőjének szavaira reagálva azt mondta: a piacok az utóbbi két napban világos üzenetet küldtek a kormánynak, a forint euróhoz viszonyított árfolyama mélypontra süllyedt, mire a kabinet véget vetve a gazdasági szabadságharcnak végre "letette a fegyvert".
Az MSZP-s politikus kifejtette, a kormány "rögeszmés" gazdaságpolitikája olyan helyzetbe sodorta az országot, hogy csak két út, a keserves és a katasztrofális áll előtte. Véleménye szerint az IMF-megállapodásnak keserves következményei lesznek, noha stabilizálódhat a 300 forintos euróárfolyam, enyhe recesszió mellett évekig tartó vergődés vár az országra, de "megússzuk". Ha viszont nincs megállapodás a nemzetközi szervezetekkel - folytatta -, akkor 340 forintba kerülhet egy euró, mély recesszióba süllyed az ország, az államadósság finanszírozhatatlanná válik és bekövetkezik az államcsőd, amit minden áron el kell kerülni.
Burány Sándor ugyanakkor azt mondta, furcsa és tragikus a kormány eddigi "kötözködése", mivel sem az IMF, sem az Európai Unió nem kér sokat, súlyos megszorításokat, legfontosabb követelésük a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének biztosítása és a gazdaságpolitika alapjait bebetonozó sarkalatos törvény visszavonása.
Hangsúlyozta, továbbra is a kétharmados többség felelőssége, hogy a kormány "kekeckedésére ne hagyja rámenni az országot", s a Fidesz feladata leváltani Orbán Viktort, ezzel segítve a gazdaságpolitikai fordulatot és a befektetői bizalom visszaszerzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!