Belföld

2012.01.05. 17:20

Népszavazásssal vonatnák vissza a jegybanktörvényt

Népszavazást kezdeményez a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), a párt a december végén elfogadott jegybanktörvény visszavonásához, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának megakadályozásához is választói támogatást remél.

MTI

Bauer Tamás, a DK alelnöke csütörtökön - miután kezdeményezésüket benyújtotta az Országos Választási Bizottságnak (OVB) - újságíróknak elmondta: a referendummal azt is megtiltanák, hogy az Országgyűlés korlátozza a betétesek hozzáférését a bankoknál és más pénzintézeteknél elhelyezett betétekhez, valamint hogy a parlament ilyen intézkedésre adjon felhatalmazást a kormánynak vagy más állami szervnek.

A három kérdés egyike az MNB függetlenségének fennmaradását célozza, arra kötelezve a parlamentet, ne alkosson olyan törvényt, amely - élve az alaptörvény átmeneti rendelkezései között biztosított lehetőséggel - a nemzeti bankot új szervezetbe olvasztaná be úgy, hogy annak vezetőjét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezné ki.

A második kérdés arra irányul, hogy a Ház visszamenőlegesen helyezze hatályon kívül a december végén elfogadott jegybanktörvényt, s helyette a korábbi jogszabály maradjon hatályban. A harmadik pedig a bankbetétekhez való hozzáférés állami korlátozását zárná ki.

Bauer Tamás indoklásul azt mondta: bár néhány hónapja elképzelhetetlennek tartotta és ellenezte volna, hogy e kérdésekben referendumot írjanak ki, a jelenlegi helyzetben a megtakarítások és a forint vásárlóerejének védelme érdekében nem maradt más eszköz a kormánnyal szemben. Véleménye szerint amíg a jegybanki függetlenség korábban nem számított a választókat foglalkoztató kérdések közé, a forint árfolyamesése ezen változtatott.

A politikus az MTI kérdésére kifejtette: abban bízik, hogy ha az OVB teret enged kezdeményezésüknek, a népszavazás még tavasszal megtartható. A szükséges aláírások összegyűjtésére szerinte ugyanis egy hónap is elegendő, ha a demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak összefognak. Hozzátette, a kérdések megfogalmazását egyértelműnek tartja, azok szerinte nem ütköznek az új alaptörvénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!