Belföld

2012.02.29. 13:12

A Bizottság ''a költségvetés vesszejét suhogtatja'' Magyarország előtt

A Wall Street Journal európai kiadása a Magyarországnak szánt kohéziós támogatás felfüggesztésének módját kritizálta.

MTI

Az EU nagyon komolyan veszi a deficitkorlátokat, néhány ország esetében - állapította meg szarkasztikusan szerdai kommentárjában a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE), a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére vonatkozó európai bizottsági javaslatról írva.

"Ha valaki legközelebb azt mondja, hogy az Európai Unió az egyenlők klubja, ahol a szabályok minden tagállamra vonatkoznak, akkor Magyarország 2012-es ügyére kell utalni" - írta a lap, mely szerint "a képmutatás fuvallata" érezhető akkor, amikor a Bizottság "a költségvetés vesszejét suhogtatja" Magyarország előtt.

A WSJE meglátása szerint a brüsszeli végrehajtó testület Magyarországra vonatkozó, aggályokat hangoztató gazdasági helyzetértékelése nem nélkülözi ugyan teljesen a helytálló elemeket, a bizottsági fellépés mégis képmutatónak nevezhető, hiszen ha igaz is lenne, hogy Magyarország költségvetési hiánya jövőre eléri a 3,25 százalékot, az még mindig alacsonyabb deficitet jelentene, mint amekkora Németországé, Hollandiáé vagy Nagy-Britanniáé. Az amerikai lap feltételezése szerint az EU Magyarországot a kormány által végrehajtott, ellentmondásos alkotmányos változtatások miatt akarja megfenyíteni a kohéziós támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezésével, bár az Európai Bizottság váltig azt állítja, hogy a két dolog teljesen független egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!