Belföld

2012.02.29. 20:02

Az utolsó szó jogán szólhatnak a "fekete sereg" tagjai

Három napig tartottak a perbeszédek a Debreceni Ítélőtáblán a "fekete seregként" elhíresült bűnszervezet tagjainak másodfokú tárgyalásán. Csütörtökön az utolsó szó jogán fejtheti ki álláspontját a csaknem 30 vádlott.

MTI

A táblabíróság hétfőn a szökésben lévő elsőrendű vádlott, Magyar Róbert távollétében, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdte meg a bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más bűncselekmények - egyebek mellett zsarolás, csalás, prostitúcióra kényszerítés, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés - miatt indult büntetőügyben a másodfokú eljárást. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság Magyar Róbertet tényleges életfogytiglanra, 28 társának többségét pedig másféltől tizenöt évig tartó fegyház-, illetve börtönbüntetésre ítélte.

Sódor István, a fővárosi fellebviteli főügyész a perbeszédében lényegében fenntartotta az elsőfokú eljárásban tett indítványát, de az elsőrendű vádlott ítéletén kívül gyakorlatilag az összes vádlott esetében a fegyházban, illetve börtönben letöltendő szabadságvesztés időtartamának növelését, valamennyi esetben a bűnszervezetben történő elkövetés megállapítását indítványozta.

A vádhatóság szerint Magyar Róbert adott megbízást az alvilágban Ragyás Tóniként ismert H. Antal megölésére; a gyilkosságot 2003. augusztus 27-én követték el Budapest III. kerületében, egy játékterem előtt. A vádirat emellett számos konkrét zsarolásról, lőfegyverrel elkövetett fenyegetésről, csoportosan elkövetett erőszakos fellépésről számol be.

Magyar Róbert a három éven át tartó előzetes letartóztatását követő házi őrizetből 2010 januárjában szökött meg, azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

Kirendelt védője mintegy kétórás perbeszédében elsődlegesen Magyar Róbert valamennyi vádpont alóli felmentését indítványozta, mind mondta: védence "bűnösségét kétséget kizáróan nem sikerült bizonyítani". A védő másodlagos indítványában kérte a Debreceni Ítélőtáblát: a felderítetlen, hiányos tényálláson alapuló, ezáltal megalapozatlan elsőfokú ítéletet helyezze hatályon kívül, és kötelezze új eljárás lefolytatására az elsőfokú bíróságot. Harmadlagos indítványában a kiszabott büntetés lényeges mértékű enyhítését kezdeményezte.

Az összesen csaknem 30 vádlott védőinek perbeszéde három napig, szerda délutánig tartott. Többségük hosszas indoklás után védence felmentését, illetve első fokú ítéletének enyhítését indítványozta.

A keddi tárgyalási nap nem várt fordulataként Balla Lajos bíró bejelentette, hogy a szökésben lévő első rendű vádlott levelet juttatott el édesanyján keresztül az ítélőtáblához.

Magyar Róbert egyebek mellett azt írta, hogy vádlott-társai érdekből vallottak ellene, és nem mondtak igazat, amikor bűnszervezetről beszéltek. Egy korábbi nyíregyházi esettel kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy abban az ügyben megszüntették ellene az eljárást.

Magyar Róbert levelében arra nem tért ki, hogy hol tartózkodik, szökését viszont megindokolta: a bíróság szerinte elfogult volt vele szemben, és tartott attól, hogy súlyos ítéletet kaphat.

Az első rendű vádlott védője bizonyítási indítványként terjesztette elő a levélben foglaltakat. Az indítványok sorsáról a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön, a vádlottak utolsó szó jogán elmondott vallomásai után dönt - közölte Koszta János táblabírósági szóvivő az MTI érdeklődésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!