Belföld

2012.02.09. 09:07

Európa legszigorúbb drog- és büntetőjogi szabályozása jöhet

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet álláspontja szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a büntető törvénykönyv módosításáról szóló előterjesztése Európa legszigorúbb drogjogi és büntetőjogi szabályozását vezetné be - olvasható a szervezet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

MTI

Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője a közleményben hangsúlyozza: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztése az Európai Unió összes tagállamához, de még az 1999 és 2003 közötti szabályozáshoz képest is jóval szigorúbb drogjogi szabályozást vezetne be, hasonló szigorra példát nem Európában, inkább Délkelet-Ázsiában kereshetünk.

"A szigorú büntetések sehol a világon nem eredményezték a drogfogyasztás visszaszorulását, 1999 és 2003 között a fogyasztók aránya éppenséggel gyorsabb arányban nőtt, mint a 2003 után. A szigorítás ráadásul nem csak értelmetlen, de káros is, hiszen fiatalok százezreinek az életét, karrierjét törheti derékba, akiket ezáltal letaszít egy olyan csúszós lejtőn, ahol nehéz a megállás" - fogalmazott a szakértő.

A közleményben az olvasható: az előterjesztés szerint ugyanis, egy felnőtt korú gimnazista például egyetlen marihuánás cigaretta birtoklása miatt akár kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre ítélhető; illetve a tervezet megszüntetné a kábítószer-függőséggel kapcsolatos enyhébb szabályokat, továbbá az elterelésből is kizárná azokat a fiatalokat, akik rendszeres fogyasztók, és két éven belül többször is előállította őket a rendőr.

A jogvédő szervezet hangsúlyozza: az elterelésbe tízből kilenc esetben már így is alkalmi marihuánafogyasztók kerültek be, nem azok, akiknek valóban kezelésre van szükségük - ez az arány most tovább romlik, a drogfüggőket kezelés helyett börtön várja.

Sárosi Péter szerint az ellátórendszer költségvetési támogatását a kormány minimálisra csökkentette, így sok segítő szervezet, számos hiánypótló megelőző és ártalomcsökkentő program a megszűnés határára került.

Felelőtlen lépés a kormány részéről, hogy a szakmai szervezetek nélkül alkot új drogstratégiát és büntetőszabályokat. A TASZ minden törvényes eszközzel fellép az ellen, hogy a tervezetet elfogadja a parlament - zárul a TASZ közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!