Belföld

2012.02.29. 14:36

Íme a bérkompenzációs pályázat feltételei

Döntött a kormány arról, milyen feltételek mellett pályázathatnak támogatásra azok a vállalkozások, amelyeknek gondot okoz az ötszázalékos bérkompenzáció végrehajtása.

MTI

Az ezzel kapcsolatos törvénymódosításokat várhatóan még márciusban elfogadhatja a parlament - közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Czomba Sándor a 21 milliárd forint keretösszegű pályázat feltételeiről szólva kifejtette: azokat a cégeket tudják támogatni, amelyek az összes dolgozójuk esetében teljesítik a kompenzációt. További kritérium, hogy a vállalkozás átlagos állományának létszáma a tavalyihoz képest az idén nem csökkenhet, a teljes munkaidős foglalkoztatásból részmunkaidőbe kerülők aránya pedig nem lehet több 20 százaléknál. Emellett a foglalkoztatónál a 2011-es bruttó átlagkereset nem haladhatja meg a 215 ezer forintot. A támogatások várhatóan a júniusi bérekre már rendelkezésre állnak - tette hozzá az államtitkár, aki szerint ezek a feltételek biztosítják, hogy valóban azok a cégek indulhassanak sikerrel a pályázaton, amelyeknek gondot okoz az ötszázalékos kompenzáció. Megjegyezte, azokat a munkáltatókat szeretnék támogatni, amelyeknél nagyobb részben foglalkoztatnak minimálbéren, garantált bérminimumom vagy ezekhez közeli fizetésen dolgozókat.

A pályázható összeg - amely a de minimis szabály alá esik, azaz csekély összegű támogatásnak minősül - a mezőgazdasági termelői ágazatban hároméves időszakra nézve legfeljebb hétezer euró, más ágazatokban pedig maximum 200 ezer euró lehet - részletezte Czomba Sándor, közölve, hogy számításaik szerint a 21 milliárd forintos keretösszeg nagyságrendileg 450 ezer munkavállaló foglalkoztatásához járulhat hozzá.

A szükséges törvénymódosításokat még márciusban elfogadhatja a parlament

A pályázati feltételeket pedig március végéig, április elejéig szeretnék közzétenni. Pályázatot benyújtani 30 napig lehet majd a kormányhivatalok munkaügyi központjainál - ismertette.

Az államtitkár emlékeztetett, az öt százalék feletti bérkompenzációra vonatkozóan azok a vállalkozások, amelyek az összes munkavállalójuknál végrehajtják az emelést, leírhatják a többletigényüket a szociális hozzájárulási adóból.

Giró-Szász András kormányszóvivő a sajtótájékoztatón azt mondta, az egykulcsos adórendszer segíti a növekedést, a munkavállalást és a családokat, továbbá egyszerűbb, átláthatóbb, mint a korábbi szisztéma. Kitért arra is, hogy 2011-ben a tervezett személyi jövedelemadó- és társadalombiztosítási bevételekhez képest 60 milliárd forinttal több folyt be, a bérek pedig nagyobb mértékben nőttek a vártnál.

A kormány január 26-án fogadott el határozatot arról, hogy a már korábban meghozott és január 1-jén hatályba lépett intézkedések mellett további ösztönzőkkel is elő kívánja segíteni a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló munkáltatói béremeléseket.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter február elején - miután a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek képviselőivel találkozott - kijelentette: a munkavállalói csoportok az idén sem járhatnak rosszul az egykulcsos, arányos adórendszerre áttéréssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!