Belföld

2012.02.28. 08:36

Közel félmillió diák tanulmánya kerülhet veszélybe

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nagy reményeket fűz ahhoz, hogy hosszútávon is sikerül megállapodnia a Microsoft-nak és a magyar kormánynak.

Vas Népe

Reményeik szerint, folytatódhat a Tisztaszoftver program, melynek köszönhetően az oktatási intézmények tanárai és diákjai legálisan használhatják a Windows operációs rendszer és az Office irodai programcsomag legfrissebb változatait, illetve szerveres termékeit. Ezzel párhuzamosan támogatja, hogy Magyarországon is kiterjedt, elfogadott stratégia legyen a nyílt forráskódú programok alkalmazására, de az ne legyen negatív hatással az oktatás minőségére.

A Tisztaszoftver programban a felsőoktatási intézményekben az összes számítógépen jogtisztán működik a Windows operációs rendszer és az Office irodai programcsomag, illetve a program által lehetséges többek között a Windows alapú szervereken futó tanulmányi rendszerek elérése is. A tisztaszoftver az oktatók és alkalmazottak, valamint 50 000 tanulmányilag kiemelkedő, illetve szociálisan rászoruló hallgató számára tette lehetővé a szoftverek otthoni használatát, mely elengedhetetlen a tanulás különböző fázisaiban. A felsőoktatásban oktató közel 22 000 tanár és 400 000 hallgató oktatási környezete kerül tehát veszélybe a program esetleges megszüntetésével.

Az egyetemeknek és főiskoláknak az oktatási intézményeket ért folyamatos elvonások és zárolások, valamint az államilag támogatott keretszámok indokolatlan csökkenése miatt nincsen erre a célra tervezett pénzügyi forrásuk. Veszélyesnek érezik, hogy az intézmények többségében számos olyan program van, amelyek kifejezetten Windows alapú környezetre lettek kifejlesztve, így a program megszűnésével ezeket csak súlyos költségek árán lehetne más környezetre átírni, majd üzemeltetni. Hasonlóan nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ilyen drasztikus hirtelenséggel jött váltás hatására elveszhet mind az a szellemi termék, munka és szoftver, amelyet az elmúlt években erre a környezetre fejlesztettek oktatók és hallgatók egyaránt.

A munka világában több mint 90%-ban használnak Office-t és hasonló mértékben Windows operációs rendszereket, így a hallgatókat erre kell felkészíteni a tanulmányaik során. Ugyanakkor érthető, hogy csökkenteni kell a költségvetés terheit, és a nyílt forráskódú programok használatának ismeretének bővítésével, ez egy elérhető eredmény lehet hosszútávon. Ezt azonban csak fokozatosan szabad elindítani, racionális mértékben.

A Microsoft termékek központi beszerzése tehát pénzügyileg és az oktatás szempontjából is indokoltabb, mint az áttérés. Az egységes megrendelés pedig tudomásunk szerint továbbra is jelentős megtakarítással járhat a költségvetés számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!