Belföld

2012.02.09. 16:14

Magyarországról szavaznak az EP-ben jövő héten

A magyarországi jogalkotási folyamattal kapcsolatos állásfoglalásról való szavazás is szerepel az Európai Parlament (EP) jövő heti strasbourgi plenáris ülésének napirendjén - döntött csütörtökön az EP házbizottsága.

MTI

A tervek szerint a szerda déli szavazási körben kerülhet sorra a "közelmúltbeli magyarországi politikai fejlemények" témájában addig beadott állásfoglalási indítványról - vagy esetleg akár indítványokról - való döntéshozatal.    A liberális és a zöldpárti frakció korábban már szorgalmazta olyan EU-eljárás megindítását Magyarországgal szemben, amely annak kimondására irányul, hogy az országban veszélybe kerültek az uniós alapértékek.

A magyar néppárti EP-képviselőcsoport nyilatkozatban ítélte el, hogy a szocialista, a liberális, a zöldpárti és a kommunista frakció ragaszkodik a Magyarországot elmarasztaló határozat megszavazásához.

"Ezzel a döntésükkel ismételten színt vallott az európai baloldal: ítéletüket már azelőtt meghozták, mielőtt a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti egyeztetések lezárultak volna. Ez az eljárás a koncepciós perek gyakorlatát idézi" - olvasható a fideszes és KDNP-s EP-képviselők nyilatkozatában.

Álláspontjuk szerint "az EP baloldali többsége megteheti, hogy ismételten hazug és pártpolitikai érdekeken alapuló határozatot fogadjon el Magyarország ellen. Ez az eljárás azonban pont azokkal az értékekkel megy szembe, amelyeket az európai baloldal a jobboldali kormányokon folyamatosan számon kér".

A néppárti - jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú - frakció a legnépesebb politikai csoport az Európai Parlamentben, de a szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és radikális baloldaliak együttesen többen vannak.

A magyar néppárti EP-képviselők különösen felelőtlen magatartásnak bélyegezték azt, hogy az EU történelmének legsúlyosabb gazdasági-politikai válságának időszakában a baloldal ilyen alaptalan lejárató akciókat kezdeményez, és azzal szerintük a szélsőséges politikai erők malmára hajtja a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!