Belföld

2012.02.28. 17:15

Őshonos növényfajokat telepítenek Bükön és Bozsokon

Összesen 143 millió forintos uniós támogatás segítségével hat újabb környezetvédelmi projekt valósulhat meg a Nyugat-Dunántúlon - tájékoztatta a regionális fejlesztési ügynökség az MTI-t kedden közleményben.

MTI

A pályázatoknak köszönhetően fásítások, park revitalizációk, szelektív hulladékgyűjtés és környezettudatosságot célzó programok kezdődnek Kunszigeten, Répceszemerén, Kajárpécen, Tényőn, Bozsokon, Bükön, Cserszegtomajon és Zalakaroson - közölte Ratatics Anita.
   
Az önkormányzatok és civil szervezetek számára megnyitott „Környezetfejlesztési akciók a fenntartható településekért” című konstrukció keretében az elsődleges cél olyan komplex, egyedi jellegű és mintaértékű környezetfejlesztési programok és arra épülő beruházások támogatása, melyek hozzájárulnak a fenntartható település- és térségfejlesztés megvalósításához, a településen élők szemléletváltásához, környezettudatos magatartásához - ismerteti az ügynökség.
   
A  felhívásra 2011. augusztusa és októbere között lehetett pályázatokat beadni a Nyugat-dunántúli régióban. A keretösszeg 250 millió forint volt, amelyből 143 millió forintot nyert el összesen hat pályázó, a megvalósuló beruházások összköltsége közel 160 millió forint - tájékoztat a közlemény.
   
A Győr-Moson-Sopron megyei Reflex Környezetvédő Egyesület Kunszigeten és Répceszemerén, illetve Kajárpécen és Tényőn is hasonló tartalmú projektet valósít meg, mind a négy településen természetbarát módon, őshonos fafajták telepítésével revitalizálják a helyi közparkot,  bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, a komposztálást, az esővízgyűjtést, valamint az eső hasznosítását. Mindezzel megteremtik a helyi védettség feltételeit, és elősegítik a porszennyezés megfékezését.
   
Hasonló elemeket tartalmaz a Vas megyében  a Bozsokon megvalósuló nyertes projekt, amelynek köszönhetően település központi részben őshonos fajták telepítésével megújítják a helyi védettséget élvező közparkot - fűzte hozzá.
   
Bükön hasonló módon, szintén őshonos növényfajok telepítésével,  a zöldfelület növelésével igyekeznek csökkenteni a porterhelést, az önkormányzat intézményeiben  - óvodában, általános iskolában és a polgármesteri hivatalban pedig bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést.
   
A Zala megyei Cserszegtomajon szintén a helyi közpark revitalizálásával egy 2500 négyzetméteres úgynevezett "szabadidő-ökológiai, kultúrakörnyezeti nevelési mintaparkot" hoznak létre az uniós támogatás felhasználásával. Itt is szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be az önkormányzati intézményekben, a szerves hulladékot helyben komposztálják. De jut a támogatásból a település útjait szegélyező fák ültetésére is,    Zalakaroson út menti fásítást, a közparkok megújítását, szelektív hulladékgyűjtést, komposztálást támogat a program, valamint hozzájárul a település helyi védettségi területeinek kijelöléséhez is - ismertették a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!