Belföld

2012.02.23. 13:23

Új módszer az üzemanyag-csempészek ellen

Márciustól heti egy alkalommal lehet vámmentesen behozni üzemanyagot a magyar-ukrán határon keresztül Magyarországra; az új szabályozás bevezetésétől a határszakaszon jellemző üzemanyag-csempészet visszaszorulását várja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

MTI

Mező Gábor, a NAV Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának vezetője a témával kapcsolatban csütörtökön, Záhonyban megtartott sajtótájékoztatón elmondta: márciustól az üzemanyag behozatalánál elsősorban az alkalmi jelleget, az adómentesség feltételeinek a meglétét vizsgálja majd a hatóság.

Ahhoz, hogy valaki vámmentesen hozhasson be üzemanyagot Magyarországra, három feltételnek kell megfelelnie: a behozatal ne egy sorozat részeként, vagyis kizárólag alkalmi jelleggel valósuljon meg, az utazó személyes használatra hozza be az üzemanyagot, illetve annak mennyisége ne utaljon kereskedelmi célú értékesítésre - hangsúlyozta a pénzügyőr ezredes. Az új szabályozás értelmében a vámmentes behozatalra hétnaponként legfeljebb egy alkalommal van lehetőség, az üzemanyagot pedig a gépjármű szabványos üzemanyagtartályán felül egy maximum tízliteres kannában lehet Magyarországra hozni.

Ha bármely feltétel nem teljesül, nem jár az üzemanyag vámmentes vámkezelésének a lehetősége - tette hozzá Mező Gábor. Ebben az esetben döntést hozhat az utazó, hogy kéri az üzemanyag után a vámkezelést (ekkor azonban az áfát és a jövedéki adót is meg kell fizetni), vagy visszaviszi az üzemanyagot a vásárlás helyére.

Mező Gábor a tájékoztatón kitért arra is: az új szabályozás bevezetésekor, március 1-jén mindenki "tiszta lappal" indul, ettől az időponttól kezdve vizsgálja a NAV, hogy az üzemanyag behozatala megfelel-e az alkalmi jellegnek.

A hatóság regionális főigazgatója ugyanakkor jelezte: egy a magyar-ukrán határszakaszon készített felmérés szerint tavaly decembertől az idén februárig 150 ezer belépésből 70 ezer belépést háromezer jármű "teljesített", amelyek egy hét leforgása alatt tíznél több alkalommal lépték át a határszakaszt. Ez az mutatja, hogy ennyi jármű nem heti, hanem napi rendszerességgel lépte át a határt, s ezt a fajta, a teljes gépjárműforgalom mintegy negyven százalékát kitevő üzemanyag-csempészetet szeretné a hatóság visszaszorítani - közölte a pénzügyőr ezredes.

A statisztikák szerint 2011-ben Magyarországon több mint 572 ezer liter csempészett üzemanyagot foglalt le a NAV; a 614 esetszámból 410-et az észak-alföldi régióban regisztráltak. Az idén csak ebben a térségben 60 ezer liter üzemanyagra bukkantak a vámosok.

Az intézkedés célja, hogy a NAV biztosítsa a kulturált és gyors határátlépést az utazók számára a magyar-ukrán határátkelőhelyeken, valamint ne sérüljön az államnak az adóbeszedéshez való joga - fűzte hozzá Mező Gábor.

A hatóságnak nem ez az egyetlen akciója a csempészet visszaszorítására: 2011 szeptemberében kezdte meg működését a Határforgalmi Statisztikai Rendszer (HSR), amely az országba be- és az onnan kilépő járművek ellenőrzését célozta a vámmentesen behozott üzemanyag tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!