Belföld

2012.03.01. 21:12

A házi gyermekorvosoknak is emelkedhet a bérük

Minél több azon betegek száma, akik az ügyelet helyett rendelési időben keresik fel saját orvosukat, annál nagyobb lesz a teljesítményfinanszírozás.

MTI

A házi gyermekorvosok tiltakoznak amiatt, hogy az egészségügyi ágazatban most tervezett béremelés az alapellátás dolgozóit nem érinti. Ugyanakkor egy a kormány honlapjára csütörtökön felkerült rendelettervezet szerint más módon mégis emelkedhet a házi gyermekorvosok bére, miután áprilistól bővítenék a teljesítményfinanszírozásuk alapjául szolgáló mutatószámok, vagyis indikátorok körét.

A háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól szóló rendelet módosításáról szóló tervezet szerint a házi gyermekorvosok teljesítményértékelésénél a jövőben számítana, hogy a praxis betegforgalma hogyan alakul az ügyeleti, illetve a rendelési időben. Eszerint minél több azon betegek száma, akik az ügyelet helyett rendelési időben keresik fel saját orvosukat, annál nagyobb lesz a teljesítményfinanszírozás.

Többletbevételt jelenthet például a 6 éven aluli gyermekek szűrővizsgálata is. Mint a dokumentumban kifejtették, figyelembe veszik a háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 6 év alatti gyermekek közül azok arányát, akiknél - a vonatkozó miniszteri rendelet által elrendelt - szűrési tevékenységek közül legalább egy megtörtént az elmúlt 12 hónapban. Ezen felül, ha a körzetben magas a csak szoptatással táplált, félévesnél fiatalabb csecsemők aránya, az további bevételt jelent a házi gyermekorvosoknak.

A tervezet szerint a módosítást követően első ízben a 2012. áprilisi teljesítményeket értékelik, melyek díjazására 2012 júliusában történik meg. Egyes indikátorok alapján havonta, míg más, a gyógyszerelésre vonatkozó mutatószámok alapján negyedévente juthatnak pluszbevételhez a házi gyermekorvosok.

Az indikátorokon alapuló teljesítményértékelés célja, hogy a háziorvosi szolgálatok szakmai munkáját mérjék. Az egységes indikátorrendszert 2009 első felében vezették be a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett ellátás ösztönzésére. Az azóta eltelt időszak tapasztalataira és a nemzetközi tendenciákra alapozva, a háziorvosok teljesítményének hatékonyabb értékelésére az egészségügyi államtitkárság tavaly áprilisban vezetett be új mutatószámokat.

Az államtitkárság akkor azt közölte: a módosítással havi 100 millió forintról 250 millióra emelkedett a háziorvosok teljesítményalapú finanszírozásának kerete. Így egy adott praxis - a teljesítményének függvényében - jelenleg átlagosan havi ötvenezer forint többletbevételhez is juthat.

Az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítását célzó bértárgyalások januárban kezdődtek meg. Két hónap elteltével a szakma nagy része még bízik a tárgyalások sikerében. Ugyanakkor valamennyien nehezményezték, hogy a rendelkezésre álló 15 milliárd forintos forrásból való orvosi bérrendezésből az alapellátásban dolgozók kimaradnak.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: képviselőiket nem hívták meg még a bértárgyalásokra. Pedig, mint írták, a praxisok többsége még a közalkalmazotti bértáblának megfelelő fizetéseket sem tudja kigazdálkodni dolgozói számára, nem hogy eleget tegyen az "elvárt béremelés" kívánalmának.

"A gyermekgyógyászat hiányszakma, a háziorvosokat tárt karokkal várják külföldön" - fogalmaztak. Hozzátették:

határozott álláspontjuk, hogy "prioritásként kell kezelni az ágazat mielőbbi, különbségtétel nélküli, reális igényeknek megfelelő finanszírozását".

Korábban Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy az alapellátásban dolgozók számára is meg kell találni a többletfinanszírozás formáját. Hiszen az egészségügyi rendszer átalakításának kardinális kérdése az, hogy az alapellátásban is szakszerűen elvégezhető feladatokat elsősorban az alapellátásban lássák el - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!