Belföld

2012.03.28. 18:02

Áprilisban emelkedhet a házi gyermekorvosok bére

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az a jogszabály, amellyel kibővítik a házi gyermekorvosok teljesítményfinanszírozásának alapjául szolgáló mutatószámok, vagyis indikátorok körét.

MTI

A háziorvosok indikátoralapú teljesítményértékeléséről és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól szóló rendelet módosításáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által jegyzett rendelet szerint a házi gyermekorvosok teljesítményértékelésénél a jövőben számítana, hogy a praxis betegforgalma hogyan alakul az ügyeleti, illetve a rendelési időben. Eszerint minél több azon betegek száma, akik az ügyelet helyett rendelési időben keresik fel saját orvosukat, annál nagyobb lesz a teljesítményfinanszírozás.

Többletbevételt jelenthet például a hat éven aluli gyermekek szűrővizsgálata is. Ha a körzetben magas a csak szoptatással táplált, félévesnél fiatalabb csecsemők aránya, az újabb bevételt jelent a házi gyermekorvosoknak.

Az indikátorokon alapuló teljesítményértékelés célja, hogy a háziorvosi szolgálatok szakmai munkáját mérjék. Az egységes indikátorrendszert 2009 első felében vezették be a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett ellátás ösztönzésére. Az azóta eltelt időszak tapasztalataira és a nemzetközi tendenciákra alapozva, a háziorvosok teljesítményének hatékonyabb értékelésére az egészségügyi államtitkárság tavaly áprilisban vezetett be új mutatószámokat.

Az államtitkárság akkor azt közölte: a módosítással havi 100 millió forintról 250 millióra emelkedett a háziorvosok teljesítményalapú finanszírozásának kerete. Így egy adott praxis - teljesítményének függvényében - jelenleg átlagosan havi ötvenezer forint többletbevételhez is juthat.

Az egészségügyi ágazatban dolgozók anyagi helyzetének rendezését célzó, hónapokon át tartó tárgyalássorozaton ismert volt, hogy a mostani béremelésből kimaradnak az alapellátásban dolgozók. Több szakmai szervezet, köztük a házi gyermekorvosok érdekképviselete is tiltakozott emiatt. Az egészségügyi államtitkárság több alkalommal is hangoztatta, hogy az elmúlt években az egészségügyi ágazatvezetés a háziorvosok helyzetének és anyagi körülményeinek javítása érdekében több jelentős intézkedést tett. Az utóbbi időszakban összesen mintegy tízmilliárd forint többletforrást biztosítottak az alapellátást végző praxisoknak.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI-nek azt mondta: pénteken döntik el, milyen nyomásgyakorlási eszközöket vetnek be annak érdekében, hogy a kormányzat az alapellátásban dolgozók anyagi helyzetét is rendezze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!