Belföld

2012.03.01. 19:49

Figyelem, országos élelmiszerellenőrzés indul!

Azonnali hatállyal országos, teljes körű, elsősorban GMO-s termékekre vonatkozó élelmiszerellenőrzést rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

MTI

A tárca közleménye szerint a miniszter kijelentette: megengedhetetlen, hogy a köznyugalmat gyanús, GMO-val szennyezett élelmiszerekről szóló hírek zavarják meg. Az uniós jogszabályok nem tiltják, hogy az élelmiszerek GMO-t tartalmazzanak, de ezt jól látható módon fel kell tüntetni a címkéken. Az ellenőrzéseket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal irányításával a megyei kormányhivatalok állategészségügyi és élelmiszerellenőrző igazgatóságainak munkatársai végzik. A hivatal szigorú vizsgálatokat tart a raktárakban és az áruházláncoknál, és határozottan fellép a szabálytalanságokkal szemben.

Fazekas Sándor a Vessünk magyar vetőmagot! kampány keretében érkezett Szegedre. A decemberben indított kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar vetőmagokra, amelyek biztonságosak, kiváló a minőségük, és jól bírják a hazai klímát.

A miniszter a közlemény szerint azért kereste fel a szegedi kutatóintézetet, miután korábban a vetőmag-termelő és -forgalmazó üzemeket is meglátogatta, hogy megjelenítse az ágazat összefogását. "Azért vagyok itt, mert a magyar vetőmagágazat érdekében teljes összefogásra van szükség" - mondta a tárca vezetője. A konkurencia is összehangolja a tevékenységét és reklámokkal, marketingfogásokkal hódítja meg a vásárlókat - tette hozzá.

A magyar vetőmagágazat sikerének az alapja a méltán világhírű magyar növényfajták nemesítése - mutatott rá -, ezért mindent támogatást megadnak az ágazatnak. "Meg kell őriznünk előkelő pozíciónkat, hiszen Európa 3., a világ 9. legnagyobb vetőmag-exportőre vagyunk. Az a célunk, hogy növeljük a magyar vetőmagok arányát a piacon, és új fajtákkal járuljunk hozzá a korszerű, egészséges táplálkozáshoz. Megpróbáljuk visszahozni a köztermesztésbe az olyan fajtákat, amelyek feledésbe merültek, így a kölest és a hajdinát" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!