Belföld

2012.03.26. 18:17

Fővárosi Közgyűlés: a vízművek részvényeiről, a BKV-nak nyújtott kölcsönről döntöttek

A Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról szóló szándéknyilatkozatot fogadott el, illetve a BKV-nak nyújtandó további 5 milliárd forint tulajdonosi támogatásról döntött egyebek mellett a Fővárosi Közgyűlés a hétfői rendkívüli ülésen.

MTI

A Fővárosi Vízművek kapcsán a főváros előzetesen 15,1 milliárd forintos visszavételi árról egyezett meg a két külföldi befektetővel. A zárt ülésen hozott határozat szerint a főváros megszüntetné a francia Suez Environnement céggel és a német RWE társasággal 1997-től fennálló szindikátusi és menedzsmentszerződést, valamint a részvényeket a fővárosra ruházná át. Ha 90 napon belül nem jön létre a megállapodás, a főváros él a rendkívüli felmondás lehetőségével. A megállapodás részleteit egy későbbi ülésen a testület elé terjesztik.

A BKV kapcsán döntés született arról, hogy a társaság további 5 milliárd forint tulajdonosi támogatást kap. A testület arról is döntött, hogy Budapest teljes garanciát vállal a BKV adósságállományára, miután az állam nem közvetlenül a közlekedési társaságnak, hanem a fővárosnak adja a hitelekhez az állami garanciát.

A képviselők elnapolták a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami kézbe adásáról szóló megállapodás-tervezettel kapcsolatos döntést, arra hivatkozva, hogy célszerű ellenőrizni az átadás-átvételben érintett ingatlanok jegyzékét.

A közgyűlés tulajdonosi hozzájárulást adott a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi Mihály-szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában az alkotás Siófokon történő felállításához.

Támogatta a testület a Sziget Kft.-vel kötendő szerződéstervezetet is: ez alapján az ódudai fesztivál rendezője idén is 50 millió forint plusz áfa közterület-használati díjat fizethet Budapestnek. Döntöttek arról is, hogy pályázatot írnak ki a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói posztjára. A jelenlegi intézményvezető, Persányi Miklós megbízása augusztus 31-én jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!