Belföld

2012.03.28. 12:42

Influenzajárvány: Magyarország túl van a nehezén

Magyarország túljutott az influenzajárvány csúcsán - mondta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa elmondta: a fővárosban és 11 megyében már tetőzött a járvány. Három megyében továbbra is emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 60 százalékkal, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében 7-10 százalékkal nőtt a betegek száma az előző héthez viszonyítva. Március 19. és 25. között a becslések szerint 23 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, csaknem annyian, mint az előző héten. A legtöbb beteget Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében, míg a legkevesebbet Nógrád és Veszprém megyéből jelentették.

A betegek kormegoszlása alapján továbbra is a 15 éven aluliak voltak a legérintettebbek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a betegek fele volt gyermek. Országos átlagban az összes beteg több mint 35 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, több mint 23 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott, a 60 éven felüliek aránya csaknem 8 százalék volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az előző, 12. héten nem érkezett jelentés, de mint Molnár Zsuzsanna elmondta, az OEK légúti vírus osztályára az elmúlt héten érkezett a legtöbb influenzagyanús minta, összesen 181. Ezek közül 98 esetben mutatták ki az influenzavírust, az A és B vírus aránya nagyjából fele-fele volt.

A főorvos azt is elmondta, hogy a 6-12. hét között lezajlott országos járvány során a lakosság két százaléka, mintegy 200 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedések miatt. Kevesebben, mint tavaly, tehát az idei influenzajárvány nem volt olyan intenzív, mint az előző szezonban - tette hozzá a főorvos.

Mint kifejtette, a betegek száma a 9. héten érte el a maximumot, ekkor mintegy 40 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 10. héten már nem emelkedett tovább, majd a 11. héten csökkent a betegek száma.

A sajtótájékoztatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: bár a mentőszolgálat "fő profilja" az életmentés, feladataik között egyre nagyobb hangsúlyt kap a sürgősségi ellátás egy másik szintje, az orvosi ügyelethez kapcsolódó betegszállítás is. Ezzel kapcsolatban Győrfi Pál kiemelte azt a Semmelweis Tervben is szereplő célt, hogy az orvosi ügyelet és a mentőszolgálat irányítása egy kézbe kerüljön.

A mentőszolgálat szóvivője szerint az új, központi segélyhívó kialakításával, az úgynevezett egykapus rendszerben gyorsabb és biztonságosabb lehet a betegellátás. Azt mondta: az influenzának is lehetnek súlyos szövődményei, - mint a magas láz, vagy a nehéz légzés - amikor egyértelműen szükség van mentő hívására. Ezeket az eseteket leszámítva viszont sokszor nem egyértelmű, hogy szükség van-e mentőre, vagy elegendő, ha az orvosi ügyeletet hívják. A sürgősségi hívószám egységesítésével a diszpécser a beteg által elmondott tünetek alapján viszont el tudja majd dönteni, hogy szükség van-e mentőre, vagy sem - mondta a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!