Belföld

2012.03.22. 06:29

Milliárdokat költenek a fogászati turisták Magyarországon

Tavaly mintegy 70 ezer fogászati beteg érkezett Magyarországra Nyugat-Európából.

MTI

Legtöbben Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Franciaországból jöttek, az őket ellátó rendelők éves forgalma elérte a 65-70 milliárd forintot - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

A hazai 1200-1400 fogászati praxis negyede-harmada érdekelt a külföldiek kiszolgálásában, ezek összesen mintegy 4 ezer főt foglalkoztatnak (a magyar betegekkel további 10 ezer dolgozó foglalkozik), egy részük tavaly az előző évhez képest megkétszerezte, megháromszorozta forgalmát - írta a lap. Szűcs László, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. (OTI) elnök-vezérigazgatója elmondta: az orvosi szolgáltatások ellenértékéhez további 13-16 milliárd forint forgalom járul, a kapcsolódó iparágakban lecsapódó összegek, adók és járulékok formájában évente több mint 15 milliárd forintot fizet be az ágazat a költségvetésbe.

A lap összeállítása szerint a hazai fogászatok összesített piaci részesedése Európában megközelíti a 40 százalékot. A nyugati betegek az OTI kutatásai szerint akkor jönnek ide kezeltetni magukat, ha legalább 2.500 eurót megtakaríthatnak, átlagköltésük pedig fejenként 4.500 euró (1,3 millió forint). Az ágazat hajtóereje az implantátum-beültetés, a nagyobb fogpótlási munkák; a külföldiek 90 százaléka ezért érkezik Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!