Belföld

2012.03.26. 16:50

MSZP: stadionépítésekre szánt összegből további egészségügyi béremelés

Az MSZP három tervezett stadionépítés mintegy hatvanmilliárd forintos költségéből fedezné a további egészségügyi béremelést.

MTI

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető hétfőn az MTI-nek elmondta: azt javasolják, hogy a kormány az új Puskás Ferenc Stadion, a debreceni stadion és a Fradi-stadion építésére szánt összeget az egészségügyi dolgozók béremelésére fordítsa. Hozzátette: ez - vagyis a beruházások elhalasztása - a múlt héten bejelentett béremelés kétszeresét tenné lehetővé a következő időszakban.

Az MSZP elnöke - aki korábban bizonytalannak nevezte a tervezett béremelés forrásait - azt is mondta: Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfőn a parlamentben a szavát adta arra, hogy végrehajtják a béremelést, de jelezte, hogy a jelenlegi válsághelyzetben nehéz a további források megteremtése. A szocialisták szerint viszont a tervezett stadionépítésekre szánt pénz felhasználása megoldást jelentene erre - közölte Mesterházy Attila.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter múlt kedden közölte: az egészségügyi ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg idén, közülük 16.520 járó- és fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvos, 67.978 a betegellátásban közreműködő szakdolgozó, 1.380 dolgozó pedig nem orvosi, vagy ápolói végzettséggel dolgozik a szektorban.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: azon orvosoknak, akik - ügyeleti díjazásuk nélkül - jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt keresnek, bruttó 65.823 forinttal emelik a bérét. Az egészségügyi szakdolgozóknál új bértáblát dolgoztak ki, amelynek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32.300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz a béremelés mértéke.

Hangsúlyozta azt is, hogy az idei béremelés csak az első lépés. Ezt abból a 30 milliárd forintból hajtják végre, amelynek egyik felét a népegészségügyi termékadóból, a másik felét az egészségügyi rendszeren belüli átcsoportosításokból nyerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!