Belföld

2012.03.30. 06:23

Orbán: a köztársasági elnök személye sérthetetlen

Nyugalomra, türelemre és higgadtságra kért mindenkit az államfő visszavont kisdoktori címe ügyében a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel. Mindeközben Orbán Viktor az MR1 Kossuth Rádiónak azt nyilatkozta, az ország érdeke, hogy az államfő sérthetetetlen legyen. Megerősítette, csak Schmitt Pál dönthet arról, lemond-e.

MTI

Szijjártó Péter közölte: az alaptörvény azon passzusához tartja magát, amely szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Arra a felvetésre, hogy körülbelül két hónappal ezelőtt Szijjártó Péter bulvárkacsának minősítette Schmitt Pál plágiumügyét, a szóvivő most azt mondta: "eggyel hátrébb" lépne, mégpedig az alaptörvény január 1-jei hatálybalépéséig, a dokumentum ugyanis kimondja, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

"Azt gondolom, az a helyes, hogy ha a miniszterelnök vagy mi, választott parlamenti képviselők, betartjuk az alaptörvény vonatkozó rendelkezéseit" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Orbán Viktor és ő is ehhez tartja megát, "ha pedig vannak olyan parlamenti képviselők, akik nem tartják magukat ehhez, ez az ő felelősségük".

Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonásával összefüggésben Szijjártó Péter "nyugalomra, türelemre és higgadtságra" kért mindenkit. 

 "Majd nyilvánvalóan mindenki el fogja olvasni a csütörtöki döntést teljes egészében, az indoklást is. Lehet, hogy akkor majd más álláspontot fog elfoglalni, mint foglal el most" - mondta.

Az Orbán Viktor miniszterelnök és az államfő közötti csütörtök esti állítólagos telefonbeszélgetésről szóló hírekre a szóvivő úgy reagált: a kormányfő és a köztársasági elnök rendszeresen konzultál. Szijjártó Péter azt nem tudta megmondani, hogy valóban beszélt-e telefonon a két vezető csütörtök este, és ha igen, miről egyeztettek.

Arra, hogy Schmitt Pál az elnöki eskütételekor azt mondta, a legjobb hite és tudása szerint becsülettel kíván helytállni, a miniszterelnök szóvivője kijelentette: az államfő ez a mondata "egy nagyon helyénvaló, becsülendő és becsületes mondás", és elnökként eddig ennek tökéletesen megfelelve végezte a feladatát.

Szijjártó Péter péntek reggel nyilatkozott a Magyar Televízió reggeli műsorában is.

Arra a kérdésre, hogy ha az LMP kezdeményezi az elnök menesztését, a Fidesz megszavazza-e a határozati javaslatot, a szóvivő közölte: először Schiffer Andrást, az ellenzéki párt elnökét kell megkérdezni, valóban van-e ilyen szándéka, vagy csak "egy kommunikációs lufit eregetett a szokásának megfelelően".

Minden feltételes módot tartalmazó mondat lényegtelen a politikában - fűzte hozzá.

A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este döntött arról, hogy visszavonja Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét.

Orbán Viktor: senki nem dönthet az ügyben, csak Schmitt Pál

A miniszterelnök ahhoz az alkotmányos rendelkezéshez tartja magát, amely szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen. Az ország érdeke ugyanis, hogy az államfő sérthetetlen legyen - válaszolta Orbán Viktor péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, le kell-e mondania az államfőnnek, miután a Semmelweis Egyetem szenátusa úgy döntött, visszavonja kisdoktori címét.

Arra a felvetésre, hogy tehát Schmitt Pálé a döntés, a kormányfő a rádióinterjúban azt válaszolta: "egyértelműen, senki más nem dönthet".

Orbán Viktor megerősítette csütörtöki nyilatkozatát - amely a Bács-Kiskun megyei lap online portálján, a baon.hu oldalon jelent meg - és emlékeztetett: a negyedik köztársasági elnökkel dolgozik együtt, munkáját pedig mindig úgy tekintette, hogy annak az államfőt is szolgálnia kell. 

Tarlós: az országnak okozott igazi kárt a plágiumügy kirobbantója

A főpolgármester szerint nem az államfőnek, hanem az országnak okozott igazi kárt az, aki kirobbantotta a plágiumügyet.

„Az, aki huszonvalahány év után vette a fáradtságot, és Isten tudja meddig járt azután, hogy Schmitt Pálnak kárt okozzon, az jobb ha arra is gondol, hogy az országnak több kárt okozott, mint Schmitt Pálnak” - jelentette ki Tarlós István az m1 Ma Reggel című műsorában pénteken.

A főpolgármester elmondta: nem hivatott állást foglalni abban a kérdésben, hogy Schmitt Pálnak le kellene-e mondania visszavont kisdoktori címe miatt.

Ez egy végtelenül kényelmetlen helyzet - fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: nem érez indíttatást arra, hogy megmondja, kinek mikor kell vagy nem kell lemondani. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!