Belföld

2012.03.13. 15:52

Romagyilkosságok: az elrendelt szembesítés sem vezetett eredményre

A keddi tárgyaláson a Nyíradony-Tamásipusztán elkövetett cselekménnyel összefüggésben hallgattak meg tanúkat.

MTI

A Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalásán a döntésről beszámolva Miszori László emlékeztetett, hogy legutóbb Kiss Árpád, az ügy elsőrendű vádlottja kérte a kizárását.

Kiss Árpád a március 2-i tárgyaláson terjesztette elő kizárási kérelmét, amelyben - egyebek mellett - azt írta, hogy szerinte "a nyomozó hatóság és a tanács elnöke között folyamatos informális kapcsolattartás zajlik", és ez a kapcsolattartás "a bírói függetlenségét megkérdőjelezi".

Miszori László ellen már többször nyújtottak be a per során a vádlottak kizárási kérelmet.

A keddi tárgyaláson a Nyíradony-Tamásipusztán elkövetett cselekménnyel összefüggésben hallgattak meg tanúkat

Védői indítványra tanúként jelent meg annak a családnak a három tagja, akinek a házára 2008. szeptember 5-re virradóra lövéseket adtak le, valamint egy a családnak pénzt kölcsönadó, biztonsági őrként dolgozó férfit.

Elsőként a család legnagyobb, akkor 11 éves fiát hallgatták meg. Ő elmondta, hogy éjszaka felkelt, mert WC-re kellett mennie és nem sokkal ez után hallott két durranást. Ezután szólt édesapjának, aki kihívta a rendőröket.

A fiú a keddi tárgyaláson a történtekkel kapcsolatban többet nem tudott felidézni.

A tárgyalás további részében a fiú édesapját és annak élettársát, valamint a nekik kölcsönt adó férfit hallgatták meg a kölcsönnyújtás részleteiről.

A fiú édesapja és élettársa a múlt év június 1-jei tárgyaláson arról beszélt, hogy kezdetben uzsorások fenyegetésének gondolták a házukra leadott lövéseket a több százezer forintos tartozásuk miatt.

A férfi élettársa kedden a bíróságon azt mondta, a nekik kölcsönt adó férfi egyszer megfenyegette, hogy elveszi a házukat és a gépkocsijukat, ha nem fizetnek.

A nő és a biztonsági őr teljesen másképpen emlékezett a történtekre, és az ezért elrendelt szembesítés sem vezetett eredményre

Míg a nő 200 ezer forint körüli kölcsönre emlékezett, addig a férfi 65 ezer körülire. A biztonsági őr elmondta, hogy sajnálatból adott kölcsönt a családnak; ő fizette ki a család által tervezett lakásvásárlás ügyvédi költségét. A pénzt azonban a lakásvásárlásra felvenni kívánt banki kölcsön elutasítása miatt az ügyvédtől később visszakapta - mondta el a tanú.

A férfi azt vallotta, hogy "nem kereste" a családon a pénzt, és nem is fenyegette meg őket.

A 2008. szeptember 5-ére virradóra történt lövöldözés volt a romák elleni támadássorozat harmadik bűncselekménye, amely nem okozott sérülést, és a vád szerint a támadást - kivételesen - az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád egymaga követte el.

A következő tárgyalást szerdán tartják

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!