Belföld

2012.03.27. 09:00

Schmitt: Magyarországnak nagyon fontos a nukleáris biztonság

Magyarországnak nagyon fontos a nukleáris energia használatának biztonsága, s a magyar tudósok mindig fontos szerepet játszottak a nukleáris technológia, azon belül a biztonsági intézkedések fejlesztésében - jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök kedden a nukleáris biztonsággal foglalkozó szöuli csúcstalálkozón.

MTI

Az államfő leszögezte, hogy Magyarországnak komoly érdeke nukleáris létesítményei és a nukleáris anyagok biztonságának szavatolása, a nukleáris terrorizmus veszélyének csökkentése, ezért támogatja Barack Obama amerikai elnök Szöulban elhangzott javaslatát, hogy újabb területekre terjesszék ki a nukleáris leszerelést.

Schmitt Pál emlékeztetett rá, hogy Magyarország megerősítette a nukleáris biztonság jogi és szabályozási kereteit. Mivel tudatában van annak, milyen nagy károkat okozhat a magasan dúsított uránium, ha rossz kezekbe kerül, jelezte, hogy Magyarország csökkenti a magasan dúsított urán felhasználását polgári létesítményeiben.

Az államfő felajánlotta, hogy a NAÜ-vel együttműködésben Magyarország tréningeket és továbbképzéseket tart majd nukleáris témában.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a nukleáris biztonság szavatolásában egyedül senki nem lehet sikeres. Ezért nagyra értékeljük a partnereinktől kapott támogatást és segítséget, s hisszük, hogy a nemzetközi együttműködés ezen a téren rendkívül fontos - jelentette ki a magyar államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!