Belföld

2012.03.22. 14:44

Schmitt: nincs alternatívája a V4-együttműködésnek

A visegrádi együttműködés (V4) fontosságát, a négy ország - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - érdekeinek közös uniós és NATO-képviseletét hangsúlyozta csütörtökön a Sándor-palotában Schmitt Pál köztársasági elnök, miután megbeszélést folytatott Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel.

MTI

A tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón a magyar államfő kiemelte a V4-eknek az uniós források hatékonyabb felhasználásáért tett közös erőfeszítései jelentőségét is.     

A magyar államfő szerint a V4-együttműködésnek nincs alternatívája. Minden lehetőséget meg kell ragadni az érdekek közös képviseletére az EU-ban és a NATO-ban, és együtt kell fellépni az uniós források megmentéséért és hatékonyabb felhasználásáért - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy Magyarország és Lengyelország egyaránt érdekelt Európa és a visegrádi országok energiaellátásának biztonságában és diverzifikációjában.

Schmitt Pál elmondta: ez a hatodik alkalom, amikor lengyelek és magyarok közösen ünneplik a magyar-lengyel barátság napját.

A magyar államfő kiemelte, hogy teljes a nézetazonosság az EU további bővítésének szükségessége, a nyugat-balkáni országok integrációjának segítése és a keleti partnerség ügyében.

Hangsúlyozta a kétoldalú kereskedelem fontosságát, amely tavaly több mint 6 milliárd eurót tett ki, és továbbra is dinamikusan növekszik.

Bronislaw Komorowski, aki a magyar-lengyel barátság napja alkalmából érkezett csütörtökön kétnapos magyarországi munkalátogatásra, a történelmi és érzelmi alapokra épülő barátság folytatásának távlatairól beszélt, rámutatva, hogy a barátságot a mai követelményeknek megfelelően kell továbbfejleszteni.

Megemlítette, hogy a májusi chicagói NATO-csúcstalálkozó jó lehetőséget nyújt a V4-es együttműködés továbbfejlesztéséhez. Ezzel kapcsolatban elégedettségének adott hangot, hogy a visegrádi országok közös álláspontot szeretnének kidolgozni a tanácskozásra. Szólt az EU-ban a két ország előtt álló feladatokról és arról, közös erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy az unió kohéziós és agrárpolitikája a V4-ek érdekeinek megfelelően alakuljon.

Bronislaw Komorowski szintén hangsúlyozta a kétoldalú gazdasági együttműködés fontosságát, kiemelve, hogy tavaly az árucsere-forgalom 2 százalékkal növekedett, ami, mint mondta, "nem kevés".

A lengyel elnök bejelentette, hogy a magyar-lengyel barátság napjának, március 23-ának házigazdája a jövő évben a lengyelországi Katowice lesz.

A magyar-lengyel barátság napját 2006. március 24-én kezdeményezték, azon a napon, amikor Győrben felavatták a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét. Az ünnepségen jelen volt Lech Kaczynski akkori lengyel és Sólyom László magyar államfő. A magyar és a lengyel parlament 2007-ben március 23-át kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két országban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!