Belföld

2012.03.23. 10:26

Szakmai egyeztetés az új Büntető Törvénykönyvről

Négy kiemelt szakmai szervezettel egyeztetett csütörtökön az új Büntető Törvénykönyv tervezetéről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

MTI

A szakmai szintű egyeztetésen Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár fogadta az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara képviselőit.

A megbeszélésen az új Büntető Törvénykönyv tervezete kapcsán elsősorban a fent említett szervezetek részéről írásban tett észrevételek, javaslatok egyeztetésére került sor.

A legfontosabb kérdésekben (ilyenként merült fel például a jogos védelem, a büntetéskiszabás elvei, illetve néhány különös részi tényállás) a szervezetek képviselői ismertették álláspontjukat a minisztériummal. Az egyeztetés a kompromisszumkeresés jegyében zajlott, ezért az elképzelések úgy tudtak közeledni egymáshoz, hogy az elérni kívánt büntetőpolitikai célok ne szenvedjenek csorbát.

A szervezetek az írásbeli észrevételeikben általánosan is megállapították, hogy a tárca egy józan, általában véve túlzásoktól mentes, következetes szöveget alkotott. A résztvevők megállapodtak abban, hogy érdemi pontosításokra van szükség például a jogos védelem tervezet szerinti szövegében, valamint az új büntetési nem, az elzárás alkalmazása kapcsán. A különös részt érintő észrevételek nyomán a minisztérium képviselői néhány helyen ugyancsak szükségesnek ítélték meg a tervezet szövegének módosítását, illetve egy új tényállás bevezetésének szükségessége is felmerült.

Az új Büntető Törvénykönyv tervezetét március 9-ig véleményezhették a civil és szakmai szervezetek

A társadalmi egyeztetés során sok száz javaslat érkezett a minisztériumhoz, ezek közül többet is érdeminek ítélt meg a tárca. Ezek feldolgozása jelenleg is tart. Az érdemi javaslatok feldolgozását követően a törvénytervezet várhatóan április elején kerül a kormány, majd a kormánydöntést követően az Országgyűlés elé.

Az új Büntető Törvénykönyv célja, hogy hatékony, egyszerű, korszerű és szigorú szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind az igazságszolgáltatás számára. Az új büntetőjogi kódex az eddigi több száz módosítás miatti egyenetlenségeket is orvosolja: egységes és következetes. Erénye, hogy a korábbiaknál tett-arányosabb szemléletet tükröz, azaz a társadalom igazságérzetének megfelelőbb büntetéseket tartalmaz.

Az új Btk. tervezetéről a részleteket lásd: http://www.kormany.hu/hu/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium/igazsagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/elindul-az-uj-bunteto-torvenykonyv-tarsadalmi-egyeztetese" target="_blank"

Kiadó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!