Belföld

2012.03.15. 10:09

Székelyföldön egyelőre nem lehet munkaszüneti nap március 15.

A Brassói Táblabíróság immár jogerősen elutasította azt a kezdeményezést, hogy Kovászna megyében nyilvánítsák munkaszüneti nappá március 15-ét.

MTI

A bírósági döntésről Kulcsár Terza Józsefnek, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnökének a tájékoztatása alapján számol be a csütörtöki romániai magyar sajtó. Kulcsár Terza József elmondta, még nem kapták meg a táblabíróság írásos indoklását, de valószínűsítette, hogy formai hibára hivatkozva utasították el a kezdeményezésükre született önkormányzati határozatokat.
   
Az MPP önkormányzati képviselői valamennyi Kovászna megyei önkormányzatnál kezdeményezték, hogy március 15-ét nyilvánítsák munkaszüneti nappá. György Ervin prefektus azonban valamennyi esetben a határozat visszavonására szólította fel az önkormányzatokat, és ha ez nem történt meg, a döntést megtámadta a közigazgatási bíróságon, arra hivatkozva, hogy a hivatalos ünnepekről csak a parlament határozhat. A perek közül egy, a megyei önkormányzat határozatával kapcsolatos jutott el a Brassói Táblabíróságig, ebben született immár jogerős ítélet.
   
Időközben Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy önkormányzata belefoglalták a kollektív munkaszerződésbe, hogy alkalmazottaik március 15-én és november 1-jén szabadnapot kapnak. "Ha nem ment másként, hát kitaláltunk egy olyan jogi lehetőséget, amelyet sem a prefektus, sem az ellendrukkerek nem tudnak megtámadni. Ha sorsunkat saját kezünkbe vesszük, akkor az életünket előbb-utóbb a saját szájunk íze szerint tudjuk alakítani" - idézte a Krónika napilap Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnököt.
   
Kulcsár Terza József az MTI-nek elmondta, a munkaszerződés csak a megyei önkormányzat alkalmazottai számára oldja meg a kérdést. "Nyilvánvaló, hogy ezt a parlamentben törvénnyel kell rendezni. Ha ott leszünk a következő törvényhozásban, egyike lesz az első törvénykezdeményezéseinknek, hogy nyilvánítsuk szabadnappá március 15-ét" - jelentette ki az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!