Belföld

2012.03.06. 15:14

Új adóval mentenék meg a BKV-t

Közműadó is szerepel a BKV finanszírozási helyzetének megoldására kidolgozott javaslatcsomagban az Origo információi szerint.

MTI

A hírportál kedden azt írta, hogy a javaslat szerint adót vetnének ki azokra a cégekre, amelyek telkei alatt gáz-, áram-, távhő- és egyéb vezetékek futnak. A lap szerint a kormány február végén tárgyalt a lehetőségről, döntés azonban egyelőre nincs. A Századvég Gazdaságkutató és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által összeállított koncepció a közműadóból 15 milliárd forintos bevételre számít.

A portál szerint a csomag része a dugódíj 2013-as bevezetése és a BKV-jegyek áfájának csökkentése, emellett a BKK néhány korábbi javaslata is szerepel az anyagban.

Az Origo úgy tudja: a jegyek és bérletek áfájának csökkentését a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) "élesen ellenzi", mert jelentős bevételkiesést jelentene a központi költségvetésnek, míg a dugódíj 2013-as bevezetését a főváros tartja irreálisnak a technikai feltételek hiánya miatt. Hozzátették: a koncepció több bevételnövelési javaslatot nem tartalmaz, ehelyett strukturális átalakításoktól vár megtakarítást.

A portál úgy tudja, Tarlós István főpolgármester környezetében "erősen sérelmezik", hogy a koncepció készítői nem építették be a tervezetbe a főváros korábbi bevételnövelő javaslatait, például a közlekedési adót vagy a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás módosítását. A főváros és az NGM tárgyalásainak egyik ismerőjére hivatkozva azt írták: "már csak hab a tortán", hogy a múlt héten benyújtott személyszállítási törtvény a társaságnak járó eddigi fogyasztói árkiegészítést is megszünteti.

Az Origónak nyilatkozó fővárosi források használhatatlannak nevezték a Századvég terveit, mert az anyag - szerintük - nemcsak túlzóan kalkulálja az intézkedésektől várt bevételeket, de nem számol azzal sem, hogy a kormány a 2013-as hiánycél tartása érdekében a BKV támogatásának csökkentését rendelte el.

Az ügyben Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek kijelentette: ez az információ megalapozatlan, "a városvezetés nem mondott, és nem is gondolt ilyeneket". Szavai szerint korábban többször jelezték, hogy a cég működtetéséhez bevételi forrásokat kell teremteni.

Az MTI a koncepció kapcsán megkereste a szaktárcát, de egyelőre nem kapott választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!